Åmots Kyrka

Ockelbo Kommun

Åmots kyrka är en kyrkobyggnad i samhället Åmot, omkring 17 kilometer nordväst om Ockelbo. Den tillhör Ockelbo församling i Uppsala stift.

Kyrkobyggnaden

Första kapellet vid Åmots bruk uppfördes 1797 och var en timmerbyggnad i nyklassisk stil.
1914 - 1917 uppfördes nuvarande kyrka på en kulle norr om gamla kapellet. Kyrkan uppfördes av byggmästare Gustaf Pettersson från Ockelbo efter ritningar av arkitekt Georg Alfred Nilsson. Materialet var slaggsten och tegel på en sockel av gråsten.
Kyrkan består av ett rektangulärt långhus med ett smalare, rakt avslutat kor i öster. Vid sydvästra sidan finns ett sidoställt kyrktorn. Den höga tornspiran är klädd med svarttjärade spån.
Kyrkorummets innertak har ett tunnvalv av trä. Koret har ett stjärnvalv som är vitslammat. All inredning är laserad i rödbrunt och har mörkbruna detaljer. År 2001 avlägsnades kyrkorummets bakre bänkar.

Inventarier

Altarprydnaden är ett krucifix i ek är utfört av Tore Strindberg. Dopfunten består av en cuppa som bärs upp av fyra kolonetter. Allt är gjort av skuret trä.
Dopskålen i mässing är utförd 1917 av Markus Ax i Gävle.

Orgel

Den nuvarande orgeln byggdes 1884 av E A Setterquist & Son, Örebro. Orgeln flyttades till den nybyggda kyrkan 1917. Orgelfasaden är från 1884. Orgeln är mekanisk med slejflåda och har ett tonomfång på 54/27.

Källa: Wikipedia

"Den vackrast belägna kyrkan norr om alperna!" Ärkebiskop Nathan Söderblom vid invigningen 25 mars 1917. Kyrkan, ritad av arkitekten G A Nilsson, byggdes under åren 1914 - 1917 på Fröberget. Materialet är slaggsten och tegel på en gråstenssockel. Byggmästare var Gustaf Pettersson från Ockelbo. Det är en rektangulär salkyrka med ett högt, smäckert torn, som är sidoställt.

Altare och altarrundel i trä. Krucifixet i ek av skulptören Tore Strindberg. Prediksstolen står på ett trappstegsformat, murat och - liksom murarna - vitkalkat fundament. Dopfuntens cuppa i kalkform uppbärs av fyra kolonetter, allt i trä. Dopskålen - i mässing med drivet brätte - är utförd av Markus Ax i Gävle 1917. Kyrkskepp.

Källa: Svenska Kyrkan

Klicka på bilden för att komma till bildgalleriet med flera bilder

65 Bilder