Bjurums Kyrka

Falköpings Kommun

Bjurums kyrka är en kyrkobyggnad som tillhör Gudhems församling (före 2006 Bjurums församling) i Skara stift. Den ligger i norra delen av Falköpings kommun. Carl Georg Lillie, godsägare på Stora Bjurum, lät uppföra kyrkan sedan de båda byarna Mårby och Hånger slagits samman och deras gamla kyrkor rivits. Lillies båda hustrur ligger begravda i koret. Kyrkan, belägen på en rullstensås ca 700 meter sydväst om Hornborgasjön, består av rektangulärt långhus med ett tresidigt kor i öster. Vid korets norra sida finns sakristian som byggdes vid renoveringen 1902-1903. Då revs även östra läktaren, godsets egen, och familjen Lillies gravkor sänktes.
Från de gamla kyrkorna kommer en kalk och paten av silver, dopfunten av sten, två ljuskronor, altarets två ljusstakar och en gammal psalmbok och en bibel. Från Hångers kyrka kommer altartavlan från 1705, fyra liljestenar i vapenhuset. En röd mässhake med guldbroderier från 1795 har tillverkats för Bjurums nya kyrka. Ett kalkkläde från 1802 hänger på korets pilaster. En dopfunt av trä införskaffades till den nya kyrkan. Lillklockan är av en typiskt romansk typ, som kan dateras till 1200-talets förra hälft. Den har två skriftband, men saknar inskrifter.
Orgeln som är placerad på den västra läktaren är tillverkad 1923 av Nordfors & Co. Fasaden är från samma år. Instrumentet har sju stämmor fördelade på manual och pedal. Orgeln är spelbar, men som huvudinstrument används ändock en digitalorgel placerad i koret.

Koordinater: 58.269494, 13.49296

Klicka på bilden för att komma till bildgalleriet med flera bilder

56 Bilder