Inventarier
Träskulpturer: Madonnabild och Sankt Olof
Från kyrkans äldsta tid finns en dopfunt, träskulpturer, triumfkrucifix, Madonna och Sankt Olof bevarade. Äldre predikstol och altaruppsats från 1651 stod kvar till 1861 och ersattes då av nya.
Dopfunten är tillverkad i gotländsk sandsten och består av tre delar med en totalhöjd på 111 cm. Cuppan är cylindrisk med rundad undersida. Skaftet är koniskt med en vulst upptill. Foten är rund och skivformad. Funten saknar uttömningshål och är daterad till 1200-talets senare del.
Altaruppsats och predikstol är tillverkade 1862 i nyklassicistisk stil av Johannes Johansson i Mjöbäck. Den har kopplade kolonner krönta av en trekantsgavel.
Till höger i kyrkorummet finns även äldre predikstol och altaruppsats från 1651.
Triumfkrucifix daterat till senare delen av 1400-talet. Korset hänger på norra långhusväggen.
Mariaskulptur i trä med Jesusbarnet från början av 1400-talet.
Skulptur av Sankt Olof snidad i ek och bedöms komma från 1500-talet.
Orgel
Orgeln, som inköptes från Snöstorps kyrka 1885, var byggd 1854 av Johan Nikolaus Söderling och hade då 4½ stämmor. Den byggdes 1938 om till pneumatik av Bo Wedrup. En ytterligare ombyggnad utfördes 1983 av Tostareds Kyrkorgelfabrik. Dagens fasad är byggd 1938 av Bo Wedrup och instrumentet är mekaniskt med arton stämmor föredalade på två manualer och pedal.
Kyrkogården
Gällareds kyrkogård ingår i Ekomuseum - Skogsbygden. Utmärkande för besöksmålet är samlingen av äldre gravstenar som har renoverats och rests på nytt. Stenarna härrör från 1600-talet och fram till 1800-talet.
Enligt en gammal sägen var Gällareds första kyrka belägen 750 meter norr om den nuvarande. Troligtvis ingår rester av en kyrka från äldre medeltid i Gällareds nuvarande kyrka, som byggdes om radikalt 1831.
Tornet tillkom 1856, efter ritning av den dåvarande förste arkitekten vid Överintendentsämbetet i Stockholm Johan Adolf Hawerman.
Altaruppsatsen är liksom predikstolen tillverkade 1862 i nyklassicistisk stil av Johannes Johansson i Mjöbäck i Västergötland och som var en ledande bygdesnickare. Under åren 1833 till 80 levererade han och sonen Johannes Johanson 15 altaruppsatser och 14 predikstolar till kyrkor i Halland.
I kyrkan finns även en äldre altaruppsats i ek från 1651. Motivet är nattvardens instiftande, och upptill ser vi drottning Christinas monogram och ovanför kronan initialerna C R S som står för Christina Regina Svecia, alltså Christina Sveriges regent.
Även den gamla predikstolen som står i kyrkan är från samma år. Endast korgen från denna är bevarad, och här finns målningar föreställande de fyra evangelisterna Matteus, Markus, Lukas och Johannes.
Triumfkrucifixet som hänger på norra långhusväggen är daterat till andra halvan av 1400-talet. Krucifixet hängde urpsungigen i den gamla kyrkans triumfbåge, men när den kyrkan revs 1831 placerade de medeltida inventarierna i en materielbod. I slutet av 1800-talet ville man göra sig av med dessa överflödiga inventareier och bjöd ut dom till försäljning, men när lantbrukaren Karl Arne Johansson i Breshult då motsatte sig försäljningen ändra kyrkoherden uppfattning och ansåg att föremålen möjligen kunde ha ett kulturhistoriskt värde. I en promemoria som skrevs en kort tid senare beskrivs krucifixet som ”ett arbete av både konsthistoriskt och konstnärligt värde”.
Krucifixet flankeras av tv träskulpturer. En Mariaskulptur i trä med Jesusbarnet som är från början av 1400-talet. Och en skulptur av Sankt Olof snidad i ek bedöms vara från 1500-talet. Träskulpturerna har varit deponerade på Varbergs museum, men fick senare åter plats i kyrkan.
Dopfunten av kalksten består av tre delar och är daterad till 1200-talet senare del. Den ställdes ut i samband med ombyggnaden av kyrkan och 1923 skänktes en dopfunt av trä till kyrkan av kyrkoherde Lagerman. Den gamla stenfunte återupptäcktes dock 1935 och lagades, cuppan var då sprucken fem delar.
Orgeln, som inköptes från Snöstorps kyrka 1885, var byggd 1854 av Johan Nikolaus Söderling. Den byggdes 1938 om till pneumatik av Bo Wedrup. En ytterligare ombyggnad utfördes 1983 av Tostareds Kyrkorgelfabrik. Man låt då behålla fasaden från 1938.
Källa: Wikipedia & Svenska Kyrkan
Tillbaka till kyrkan |