Gamla Boråsbilder

Djurparken

 

Djurparken grundades av Sigvard Berggren och den första invånaren var lejonet Simba, som Berggren tidigt gav ut en bok om, Simba - mitt lejon, i Afrika, i Tosseryd, vid filmen (1960). Detta lejon medverkade även i Nils Poppe-filmen Lejon på stan (1959). Simba skänktes efter sin död till Göteborgs Naturhistoriska museum där han finns uppstoppad utanför däggdjurssalen vid den ursprungliga entrén.
Djurparken var tidigt ute med att visa upp flera arter tillsammans på "Savannen" och "Asiaten". Dessutom var en grundtanke att så få galler som möjligt skulle skilja besökare och djur åt. Istället används nivåskillnader och vatten på många ställen som hinder.
Sveriges enda afrikanska elefanter finns här och djurparken är känd för sin framgångsrika gepardavel. År 2010 fick till exempel gepardhonan Luanga en rekordstor kull på åtta ungar. Samma år kläcktes en flamingokyckling för första gången i djurparkens historia. En ny björnanläggning invigdes också. Den är 14 000 kvadratmeter stor och har en stor sjö för björnarna att bada i. Tre meter upp finns en trätrottoar för åskådare. Naturfotografen Jan Lindblads tigrar, Lillan och Rani, vistades under en tid i djurparken

 

Klicka på bilden för att komma till bildgalleriet med flera bilder