Bäckegränd

Bäckegränd går från Allégatan till Södra Strandgatan. Det finns ett äldre namn på gatan ”Grännen vid Bäcken” (1728), ”Bäcka Gränden” (1789). Namnet efter en bäck från Björkäng rann genom nuvarande Salängsgatan och Stadshuskvarteret och mynnade ut i Viskan när Södra Torget. Under ett antal år var gatan över byggd av Strömqvist järn mellan Österlånggatan och Södra strandgatan men nu är gatan återställd. Notera den lilla bensinpumpen på höger sida på trottoaren.
Gatan bakom bilen är Österlånggatan och vid det stora trädet är det Allégatan. Strömqvist järnhandel ligger till höger om bilen. Strömqvist järnhandel är uppfört 1828 med 1 våning och inredd vindsvåning, 1 lägenhet, 4 rum, 1 kök, 1 badrum och 3 affärslokaler, bl.a Strömqvist som låg på Österlånggatan 52, Bengtas Lunchkafé som låg på Åsbogatan 1 och Ingrid Hedbergs Tobaks & Pappershandel.


Någrea Facebook Kommentarer
- Den stod på Bäckegränd där Bonds Frisersalong ligger numer, innan låg Strömqvists järnhandel i närmaste huset till höger. En bit bort i bild ligger Café Orion fortfarande, även huset i bakgrunden finns fortfarande kvar
- inga parkeringsvakter
- Då var det här till vänster bakom bilen som EPA-huset byggdes. Det stora huset i bakgrunden borde då vara Allégatan 49-?
- Det stora vita huset i bakgrunden finns kvar på Allégatan. Nr 47 kanske?

PDF-fil