Från Krokshallsberget mot fattighuset

Brackas var ett Fattighus vid Krokshallstorget som invigdes 1823 och verkade fram till 1903 då Ramnalid stod klart. Det revs 1927. Vid 4:e stadsbranden 1827 eldhärjades staden totalt; kvarvarande hus efter branden: kyrkan, prästgården, skolhuset, stadsfängelset, Brännerigården, Fattighuset (”Brackas”, Krokshallstorget) + c:a 30 privathus). Nu finns inte det många hus kvar utan det blev Krokshallstorget med torghandel och senare blev det en parkering. Till vänster i övre delen av bilden ser vi brandmännens bostad och det huset finns fortfarande kvar i dag. Röda kvarn är ännu inte byggt och det invigdes 1914 så bilden är tagen tidigare. Molanders kafé ser vi nästan mitt i bild.


Några Facebook Kommentarer
-En riktig liten byväg är allt som skiljer kommande torgområdet o början på berget...det har ändrat sig sen fotot togs!!
-Här bodde min farfars morföräldrar omkring 1880
-Min mor berättade, att 1902 när hon var 5 år var hon med gammalmorfar och satte potatis på Krokshallsberget, kanske var det här, ser att marken är brukad just här, kanske var det uppe på berget som hon sa......

PDF-fil