Stora Torget

Stora Torget med obelisken den restes på torget 1859 till ett minne av ett besök av Karl XI Johan 1821. 1940 flyttades obelisken till sin nuvarande plats till korsningen Allégatan-Yxhammarsgatan. Vet inte vilket år bilden är från men som vi ser så finns inte torgbrunnen på plats, Sjuhäradsbunnen som den också kallades invigdes i juni 1941.
Handelsbankens vackra byggnad är byggd där en gång lilla torget låg, det byggdes 1914-1915 till Borås Enskilda Bank. Man ser vilket öppet torg det var på den tiden, inte ett träd så långt ögat når utan bara gatsten, sedan ser man kontrasten mellan gamla byggnader och nya byggnader. Huset till vänster byggdes 1930, på skylten på huset ”Bröderna Anderssons Herrkläder. Så bilden är någon gång tagen mellan 1930 och 1941.
Lite kuriosa om obelisken: Det ska finnas en bautasten rest till ett minne av obelisken eller Tandpetarn som den också kallas. Obelisken ska ha glidit ner i diket i Långestensbacken på 1850-talet från sin transport som kom ifrån Kolmården. Obelisken han legat et antal år där innan den kom på plats på Stora Torget.

PDF-fil