Motorvägsbygget Del 3

Bryggaregatan, lla husen står kvar här i dag förutom det huset längst bort i Stadsparken. Algots pampiga byggnad med tornen här jobbade en massa människor framför allt kvinnor som satt vid sin symaskin och sydde Algots kläder.
Algot Johansson föddes 1886 i Roasjö i nuvarande. I ung ålder började han hjälpa en lokal knalle, Emil Andersson på Slättäng, och vandrade runt med honom i Småland, Halland och södra Västergötland (Sjuhäradsbygden) för att sälja varor. Johansson lyckades spara 3,50 kronor samt fick en kredit på 40 kronor för att kunna starta egen försäljning. Varorna köpte han från en grossist i Borås och sålde sedan till kunder i Sjuhäradsbygden.
1905 flyttade familjen Johansson till Borås och hela familjen blev indragna i Algot Johanssons affärer. I Borås började han själv producera egna arbetskläder; hans hustru Hildur och hans mor sydde upp jeanskläder som Algot sedan sålde i Sjuhäradsbygden genom att knacka dörr. 1913 bildades företaget Algot Johansson AB med lokaler vid Lilla Brännerigatan i Borås. Algot själv minskade på det egna resandet och blev grosshandlare och företaget expanderade utöver den närmaste familjekretsen. Förutom ett antal sömmerskor i fabriken i Borås använde sig Algot av hemsömmerskor som hämtade tyger och lämnade in färdigsydda kläder. Tygerna köpte företaget från traktens textilfabriker, Rydboholms och Wäfveribolaget. Runt 1920 hade han ett 30-tal anställda i Borås och cirka 1 500 hemsömmerskor. Verksamheten expanderade snabbt under 1920-talet och företaget flyttade in i nya lokaler på Allégatan 64 i Borås. 1929 flyttades verksamheten än en gång till Bryggargatan 13-17 i Borås.  Till höger fanns Allmänco och huset är byggt 1930, och slutet för Allmänco blev det år 1969.

 

 

Här ser vi hörnet av kvarter Vulcanus 15. Gustav Adolfs kyrkans torn stoltserar i bakgrunden till höger om och tornet har vi Arlahuset. I Annelundsparken finns det två hus som jag aldrig har sett tidigare, du som läser detta kanske förse mig med fakta om dessa hus. För övrigt är det inte så mycket förändrat mot i dag, husen i parken är ju borta och Borås Tidnings nya hus har ju tillkommit.
Båda bilderna är fotade i samband med invigningen av stadsmotorvägen 1970 och båda bilderna är fotograferade av Roland Gran Har du gamla bilder som ligger i din låda på gamla Borås, maila dom gärna till mig så kan vi visa för de yngre hur Borås såg ut tidigare.

PDF-fil