Sundholmens Slottsruin

På en ö i sjön Tolken utanför Äspered ligger denna underbart vackra slottsruin. Den 10 oktober satte jag mig i båten och rodde över till ön där ruinen ligger på en liten kulle, jag var så spänd på hur ruinen såg ut. Väl i land på ön plockade jag upp kameran och började fotografera och dokumentera. Vet inte hur länge jag gick på ön men var väldigt fascinerad av detta bygge. Fantastiskt att det finns kvar efter så många år, fast ruinen börjar vittra sönder lite här och där och skulle behövas lite renovering.


Omkring 1550 uppfördes en fast borg på den träbebyggda gården på Holmen. Dess plattform blev ett grekiskt, det vill säga likarmat kors. Troligen byggdes huset ovanpå källaren i tre våningar och de fyra korsarmarna avslutades uppåt av trappgavelsrösten. När lugnare tider inträdde i landet, upphörde försvarsaspekten och man lade huvudvikten vid större, ljusare, bekvämare och mer representativa bostäder. Sundholmens fyra ”svicklar” byggdes ut och fick troligen tornform, se bilden ovan.
Sannolikt drabbades slottet av en brand i början av 1600-talet och omkring 1611 företogs en genomgripande ombyggnad. Man slopade då den översta våningen och lät byggnaden täckas av två parallella tak i Nord- sydlig riktning. Ett nytt och större trapptorn byggdes och ett altanförsett trätorn byggdes över sydfasaden.


Man ser vilka arbeten som de har lagt på grunden och det finns två intakta källarrum med välvda tak fast det var lite obekvämt att gå in där, för man visste ju inte vilka djur som hade det som sin bostad. Vet inte hur många timmar jag gick och studerade ruinen och titta hur den var byggd och vilken byggnadskonst de hade på den tiden. Ruinen har renoverats en gång på 1990-talet.

Titta här vilken vacker ingång det en gång varit, alla dessa vackra valv som leder in i ”slottet”. Medan jag gick och studerade ruinen så funderade på var de hittade alla stenar till byggnaden samt hur många gånger de fraktade stenen med båt över till ön, eller så kan det ha varit en broförbindelse.
Det var här som den unge kung Gustav II Adolf tillbringade mycket tid med sin ungdomskärlek Ebba Brahe och det var också här som Erik Stenbock gömde sig med sin älskade, sedan han rövat henne från Hörningsholm (i Södermanland) och "kung Märta Sture".


Här har vi en bild inifrån ”slottet”, se vilka välvda tak och även lite inristade bokstäver i stenblocken. Det hade varit kul om det funnits bilder så man kunde fått se hur det verkligen såg ut. Ni som inte har varit här och besök ruinen, gör ett besök där nu i sommar. Det finns båtar att låna gratis och är inte långt att ro ut till ön, ta med er en picknickkorg och sitt där och bara njut av den vackra utsikten. Jag hade funderat i många år att åka dit men det blev aldrig av, men tills slut så tog jag mig i kragen och åkte dit och jag ångrar att jag inte gjorde det mycket tidigare.

PDF-fil