Stenbro Glafsered

En vacker stenbro i två valv som ligger mellan Bollebygd och Hyssna, närmare bestämt i Glafsered och spänner så vackert med sina två valv över Surtan i Marks Kommun. Bron kan ses ifrån vägen och den togs ur trafik redan år 1933.
1976 kom det folk från Vägverket och talade om att bron skulle rivas för att den var i dåligt skick. Det var ju sant eftersom vägverket inte gjort något med bron sedan den togs ur trafik. Men som tur var så tog markägaren hand om bron och kunde förhindra en rivning. Bron är troligen byggd ungefär 1865 och den som byggde bron tog betalt 60 kr för arbetet och lämnade till och med ett års garanti, så länge bron var i bruk så var det bönderna som underhöll bron.
Bron är byggd i två spann av råhuggen sten och natursten i kallmur och landfästena är längt utdragna, valven mäster cirka tre meter. Av farbanans ursprunliga räckeshållare av råhuggen sten finns det bara tre kvar, två uppströms och en nerströms. Cirka 50-75 meter i i skogen så finns det en kvarnlämning troligtvis en sågkvarn. Säga vad man vill men förr kunde man bygga broar med sin bara händer och stabila broar blev det också som står i många år till. Synd bara att man river dessa broar, jag tycker att det är bättre att man renoverar dessa kulturskatter.
Foto Glenn Murberg 20110525

PDF-fil