Landa Stenbro

Som jag tidigare har lovat ett blogginlägg när jag var med om ett projekt att renovera en gammal stenvalvsbro. Denna bro ligger i Landa Vårgårda Kommun och är från 1800-talet. På bilden ser man hur dåligt skick bron är i, senar på väg att ramla ner i Änskån och kraftigt gräsbevuxen och saknar räcken helt och hållet. Vi var tre personer som gjorde denna renovering som vi startade i slutet av augusti månad och den stod helt klar i december 2004.


Här ser vi bron uppströms den dåliga sidan och det röret som man har gjutit fast i det vänstra valvet för att inte bron skulle rasa helt och hållet. Mannen som står på stegen vid det högra valvet håller på att märka upp alla stenar i fall något skulle gå fel och rasa ihop så vet man i alla fall var stenarna har varit någonstans. Jag måste säga att detta var det roligaste och väldigt intressant att får förmånen att jobba med eftersom jag tycker dessa gamla stenbroar är så vackra. När jag fick förfrågan att vara med om detta arbete så tveka jag inte en sekund att tacka ja.

Här ser vi hur vi har schaktat av vägbanan och även här märkte vi upp stenarna och dessa stenar plockades sedan bort.

Här har vi plockat bort alla stenar mellan valven på den dåliga sidan och spolat bort all sand och jord som fanns mellan valven och detta för att växtligheten skulle få fäste mellan stenarna som sedan kan få stenarna att röra på sig.

Här ser vi bron på ovansidan när all sand och jord är borta och alla stenar är märkta. Jag måste säga att det är ett fantastiskt arbete som de gjorde förr i tiden. Då hade dom inte de maskiner som vi har i dag utan det var med stubbabrytare, spett och händer som de hade att arbeta med. Det är konstigt att bron kan hålla för alla dessa tyngder men ju mer tyngd som det blir på bron desto stabilare blir den.

Här har vi börjat bygga upp den dåliga sidan igen och det var ett riktigt pyssel att få ihop att stenarna låg bra och stabilt, var nästan som att lägga ett pussel man tog en sten men den passade inte riktigt men däremot den andra passade bättre. Vi fick till och med åka runt i området för att leta efter passande stenar eftersom att några hade försvunnit.

Här har vi fått till den sidan som var sämst och jag tycker själv att vi lyckades ganska så bra. Fick ihop sidan ganska så rak och fin med passande stenar.

Här har vi det färdiga resultatet, bilden är tagen nedströms och den sidan blev jämn och fin också. Sedan har det kommit ett räcke på plats som är tillverkad av smeden Frej som bodde intill bron och hela bron har sedan grusats upp.

Här är uppströmssidan det var den sidan som var på väg att rasa ner i vattnet. Som ni läsare vet nu så är jag ganska svag för dessa gamla stenbroar, milstenar, dammvallar och gamla kvarnruiner. Vet ni som läsar bloggen om några övergivna broar, dammvallar eller kvarnruiner så här gärna av er. Våren är ju i antågande så nu kliar det i pekfingret att knäppa lite bilder, så det vore kul att få lite förslag om olika kulturminnen från er, jag är ju som sagt en kulturminnesnörd och jag håller på att arbeta med min hemsida där alla mina bilder sa läggas upp, det är cirka 5-6000 bilder som ska läggas upp på hemsidan, bland annat alla bilder som jag tog i somras på Borås kvarvarande gamla byggnader. Jag tar tacksamt emot om ni vet några kulturminnen ute i skogarna.

PDF-fil