Mariestrandsgatan

Denna gång är vi Mariestrandsgatan som fanns på Landala den gatan gick mellan Viskastrandsgatan och Norrbylånggatan och den finns inte längre. Husen som vi ser i bakgrunden är kvarter Järnbäraren. Vet inte varför jag har fastat för att göra blogginlägg om Norrby men troligtvis beror det på att jag gillar alla dessa trähus och charmen dom hade. Tyvärr vet jag inte när bilden kan vara fotograferad.
Måste säga att Ullrådsliden som Mariestrandsgatan kallades för, det ser så vackert ut på bilden, vet inte när dessa hus försvann men det var väl var på 1960-talet då rivningshysterin började. Ser ut som en välskött idyll med lite människor ute och framför allt inga bilar. Trappan vi ser på bilden ledde upp till Norrbylånggata. Lite trist när sådana här kvarter försvinner men troligtvis var det väl mest att dom försvann när Norrby Långgata blev Norrbyleden.
Se vilka skjul som finns på gården med plats för cyklar, stenlagd gata med trottoar. Underbar vacker trämiljö, det hade varit roligt att haft denna i bild i färg så man kunde se färgerna på husen. Mariestrandsgatan gick igenom Landala området och fick sitt namn år 1907 efter Mariestrands Fabriker. Tänk de som byggde dessa hur i dag skulle vakna upp och ser hur det ser ut i dag det skulle komma som en chock för dom. Men som jag alltid har sagt så var byggnationen vackrare förr men det var inte alltid att det var bättre förr. Kalla dragiga hus, utedass och behöva hålla på med ved för att få värme och man eldade också för kråkorna. Men jag är ju för att man ska spara en del gamla hus och rusta upp dom för att man ska komma ihåg det gamla och bli påmind hur det såg ut förr.
Det blogginlägget som jag skrev i måndags den 14 mars om Parkstadens Handelsträdgård och har fått svar från Borås Stad att byggnaden ska vara kvar, den har en bevarandebestämmelse enligt detaljplan och får inte rivas, huset är byggd 1903. Ville bara skriva det för de som är intresserade.

PDF-fil