Parkstadens Handelsträdgård

Här har vi ett hus som behöver mycket omvårdnad. Det ligger på Katrinebergsgatan 22 i Parkstaden. Det har nu stått så här i flera år med presenningar på halva taket men konstigt att det inte görs något åt det. Själva taket är ju husets viktigaste del, den måste ju vara tät. Undrar hur mycket fukt som har gått in i huset. Man kan nästan tro att det står där och väntar på grävmaskinerna.
Jag vet inte när huset byggdes men kanske på 1930-talet av Borås Stad, det byggdes i två våningar, 2 lägenheter, källare, 1 lagerlokal, 1 uthus och växthus. Här huserade Adolf Isakssons Partiaffär och trädgård. Sitter här och funderar om kommunen har ägt denna fastighet hela tiden eller om det har varit privata ägare till huset. Vet att den siste hyresgästen vill köpa fastigheten men då sa Borås Stad nej, det hade väl varit bättre att sälja en fastighet till någon som vill köpa det än att det bara står och förfaller.
Fönsterkarmarna börjar ruttna, takrännorna har rostat sönder och grunden börjar vittra sönder. Sedan när ett hus får stå tomt så här kommer ju det alltid vandaler och slår sönder rutor och förstör fastigheten.
Har varit i kontakt med kommunen angående fastigheten och ifrågasatt vad som kommer att hända med huset, vad dom har för planer. Har fått en svar att de ska titta på vad som ska hända med huset.
Tänk vad vackert huset hade varit om det hade varit välskött med detta stora växthus intill. Man bör bevara det men det börjat att bli bråttom nu om inte all läckage i taket har förstört för mycket. Vet inte exakt hur många år huset har stått med presenningar på taket. Det ser ju inte vackert ut alls utan det skämmer ju ut Parkstaden, så Borås Stad det måste göras något snart med huset.
Jag driver även Facebookgruppen Bevara Gamla Byggnader/Byggnadsvård i Borås där vi bevakar byggnader som bör sparas åt eftervärlden. Detta är ju ett exempel att byggnadsvården i Borås inte fungerar utan det är bättre att lägga en massa pengar på att bygga en kanal på Västerlånggatan i stället, jag tycker att dom lägger pengarna på helt onödiga saker. Lägg dom pengarna i stället på huset och renovera det och det kanske finns någon som sedan vill hyra det och börja med handelsträdgård igen.

PDF-fil