Sandwalls Ångbryggeri

En vacker vy över parken mellan Söderbrogatan till vänster och Källegatan till höger. Bakom parken har vi Sandwalls Ångbryggeri. Tyvärr så vet jag inte när bilden är fotograferad, men parken är orörd enda är att parken kallas för Anna Lindhs park. Jag tycker det hade varit bättre att parken hade fått namnet Alfred Sandwalls park för att hedra hans minne och kanske gjort det litet monument över honom. Sandwalls Ångbryggeri startade år 1862 då han övertog det Bayerska Bryggeriet i Borås.
Efter Alfred Sandwalls död år 1930 övertogs bryggeriet av sonen Sten och under 1930-talet började Sandwalls att tillverka läsk och rörelsen ombildades till aktiebolag år 1944 och under Anders Sandwalls ledning flyttade bryggeriet 1967 från centrala staden till en ny anläggning på Hulta och 1977 blev Sandwalls uppköpta av Pripps Bryggeri.
Notera den livräddningsboj som hänger där på en stege, jag vet inte om den hänger kvar där i dag. Det är sådana små saker som man upptäcker när man sitter och granskar gamla bilder. Mellan dom två trapporna har jag för mig att på 1970-1980-talet att det fanns en kiosk där men är inte helt säker, mitt minne sviktar ibland. Notera det stora trädet som står i det vänstra hörnet av parken att det står fortfarande kvar än i dag.
Sedan till vänster i bild har vi en liten bensinstation som jag tyvärr inte vet vad den hette. Jag tror att den låg där nuvarande kiosken på Södra Torget ligger i dag. Förstår inte varför man skulle riva det gamla ångbryggeriet, tycker att det är en väldigt vacker byggnad och jag vet inte om jag har sett den i verkligheten. Är det någon som vet när bryggeriet revs och kanske till och med har bilder på rivningen eller kanske någon historia om bryggeriet hör gärna av er med ett mail.

PDF-fil