Sänkningen av Storsjön Del 2 av 2

Här har vi gården Skäggared som troligen har fått sitt namn efter Lars Skägge som ägde gården på 1300-talet. Bostadshuset flyttades till Rydboholm år 1906, vet inte om bostadshuset fortfarande står kvar där. Enda som finns kvar på botten av Storsjön är grunden och spisröset. Man kunde se var alla åkrarna fanns det var så grönt och fint. Rydboholmsbolaget köpte in Skäggareds och den siste brukaren hette då Linus och Augusta Larsson och gården då 17-18 tunnland stor och man kunde länge se skorstenen när det var lågvatten i storsjön men nu ligger den i en stor hög.

Här har vi resterna ifrån ladugården från Skäggareds Gård och även här är det bara grunden kvar. Ladugården flyttades ner till Årbo och den finns fortfarande kvar. Det fanns också en kvarn som tillhörde gården Skäggared men den lyckades jag inte att hitta. Det finns hur mycket som helst av det gamla i Rydboholm och Viskafors. Att få gå på botten på Storsjön händer inte allt för ofta utan det kanske blir om 30 år igen men då är man lite för gammal att gå där, så jag är glad att jag tog beslutet att vandra där och dokumentera som jag gjorde annars hade man nog ångrat mig.

Här har vi resterna av den gammal stenbro där gamla landsvägen gick och det är ungefär där badplatsen ligger i dag. Skulle vara så intressant att fått se detta när de flyttade alla boningshus och ladugårdar. Det var mycket som Rydboholmsbolaget köpte in för att kunna göra sitt stora vattenmagasin. Det är fantastiskt att de kunde utföra detta vid denna tiden och med de enkla verktyg som de hade.

Vid Hultaberg låg soldattorpet Bagarslätten och soldaten som bodde i detta torp som vi ser grundstenarna på bilden tjänstgjorde i Vedens Kompani vid Elfsborgs regemente och soldatnamnet var Brodd, därför kallades ofta stället för Broddatorpet. Denna husgrund ligger ungefär vid badplatsen och en bit ovanför detta mer bakom sportstugan låg Torpet Hultaberg och låg på Skäggareds marker. Det uppfördes på 1800-talet och var bebott fram till 1940-talet. Vid Viskaforsskolan stod det en gammal Ryggåsstuga som är flyttad från Lilla Viskarhult, den kallas för Broddastugan och det är lite ovisst om det är den som är flyttad här ifrån Bagarslätten i Storsjön. Nu när vi ändå är inne på denna ryggåsstuga som stod vid Viskafors skolan så slänger jag in en bild på stugan innan den flyttades från Viskafors.

Det är ju synd och skam att man får låta ett gammalt torp stå och förfalla på detta vis. Man ska vara rädd om det gamla. Som tur är så har Rasmus och Ida räddat denna ryggåsstuga, de plockade ner denna byggnad under sommaren 2015 och kommer att bygga upp den på sin gård sär bland annat ladugården från Skäggareds gård finns idag. I folkmun kallades stugan för Brodda-Majas stuga. Den blinda gumman Brodda-Maja var den sista personen som bodde i huset i början av 1900-talet. 2008 skänktes stugan till kommunen och där fick den stå och förfalla bara för att stugan saknade kulturvärde, men en stuga ifrån 1700-talet den har ju helt klart ett kulturvärde, så jag säger bara tummen upp från Rasmus och Ida som vet vad kulturbyggnader är. Förhoppningsvis ska de få upp stugan under sommaren i år och det ska bli intressant att få komma dit och få fotografera den vackra stugan som jag är övertygad om att den blir.

PDF-fil