Vy över Sandwalls Ångbryggeri

En vacker vy över bland annat Sandwalls Ångbryggeri på 1940-talet. Det är inte så många hus som fortfarande står kvar, bland annat Flaménska gården och även huset som vi ser ovanför Flaménska i vänster bildkant och Elementär läroverket för flickor Siriusskolan finns kvar. Sedan är allt annat borta, skulle man ta exakt samma bild i dag så skulle man inte känna igen sig.
När jag sitter och tittar på bilen så ser den så lugn och harmonisk ut, gillar den idyllen se bara huset i mitten av bilden med det rundande tornet och bakom det huset låg bensintappen Calix i korsningen Österlånggatan-Fabriksgatan. Ni som läser bloggen, vet ni när dessa husen revs och kanske ni har en berättelse att berätta får ni gärna maila och även om ni har bilder när husen revs,
Min uppfattning är att man borde ha sparat lite av det gamla istället för att riva allt och ersätta dessa med fula betonghus. Jag gillar denna vy med alla dessa småhus stenhus och trähus och framför att dom är lagom höga. Man ser ingen stress utan en lugn stad, knappt några bilar utan några fotgängare ute på gatorna.
Det fanns mycket grönt inne i staden på den tiden mot var det finns idag. Trädet som stor mittemot Sandwalls står lika vackert där i dag i Anna Lindhs Park. Undra hur länge det ska få vara en park där? Man ser ju i stadsparken hur grönområdet kryper hela tiden. Orangeriet tar en stor plats och sedan stadsparksbadet har ju tagit upp ett stort område. Sedan en stor lekplats likande en äventyrspark tycker jag att det ser ut som och en massa träd försvinner efterhand så det blir ju att charmen av en parken försvinner mer och mer, det dröjer väl inte så långe till innan man beslutar sig för att bygga ett bostadshus i parken. Man var ju på god väg att bygga en genomfartsled genom Stadsparken och där kan man ju bara börja att fundera hur tankarna gick när man tog det beslutet men som tur var så slutade hela bygget med att det bara blev en bro från Hallbergsgatan till parken som resulterade i att det blev Sveriges dyraste gångbro. Så det kan man snacka om att kasta bort skattebetalarnas pengar.

PDF-fil