Vy från Stadsparken

Den tredje tavlan som jag fick visar en bild tagen från Stadsparken över Viskan och Stora Kyrkogatan mellan dessa två hus och Södra Strandgatan går utmed Viskan. En vacker stenkant håller Viskan på plats och husen speglar sig vackert på vattenytan, tornet på Carolikyrkan stoltserar vacker i bakgrunden. I dag är gatan stympad det blev den när man byggde Epa och på andra sidan Stora Torget är det likadant.
Stora Kyrkogatan går bara ifrån Lilla Brännerigatan och fram till Södra Kyrkogatan i dag. Den lilla gatstump som blev kvar när Epahuset byggdes kallas för Torpagatan och troligtvis så är den Borås kortaste gata. Huset till höger var Dr Charles gård och Ada Damms föräldrahem och på 1920-talet genomgick huset en stor renovering och tillbyggnad. Detta gjorde man genom att man höjde upp huset och sedan byggde man en våning under det gamla huset och sedan byggde man på en våning till och så fick man ett tvåvåningshus med bottenplan. Detta gjorde år 1924, helt fantastiskt att de kunde göra detta på denna tid med deras verktyg som dom hade då. Huset står fortfarande kvar och det är ännu vackrare i dag.
Sedan är Södra Strandgatan väldigt mycket ombyggd sedan ett par år tillbaka, ingen biltrafik är tillåten mellan Åsbogatan och Lilla Brogatan. Platsen kallas för Sandwalls plats och som jag tidigare har skrivit så hade ett mer passande namn varit Ada Damms plats för att hedra Ada Damms minne. Huset bredvid Ada Damms föräldra hem står fortfarande på samma plats och lika vackert som Adas.
Om vi tittar rakt upp mellan husen så ser vi konstsilkes stora skorsten och precis vid skorstenen ser vi tornet på Gamla Borås Tidnings hus på Yxhammarsgatan. Idag ser man inte så mycket av dessa fasader eftersom det är stora uteserveringar som är byggda precis vid husen.

PDF-fil