Österlånggatan

Detta är den femte och den sista tavlan som jag fick, denna gång är vi på Österlånggatan fotografen står på nuvarande Södra torget och blickar ut mot Stora torget. Till höger ligger ”Utfalska Gården” med andra ord Hemgården. Österlånggatan rakt fram har inte ändrats så mycket, det som är nya byggnader är där som S-E Banken hade sitt kontor innan de flyttade till Kyrkängsgatan sedan är det också det så kallade Tempohuset som ligger bredvid Rådhuset som har tillkommit efter denna bild fotograferade.
Strömqvistska huset ligger till vänster och står fortfarande kvar och nu på senare tid har man öppnat upp Bäckegränd som har varit överbyggt i flera år. Bäckegränd gick mellan Södra Strandgatan och Allégatan men var som sagt överbyggt mellan Södra Strandgatan och Österlånggatan. I dag är Österlånggatan från Åsbogatan och fram till Yxhammarsgatan är det gågata. Det blir mer och mer vanligt med gågata och även gårdsgator och det är både på gott och ont. Nackdelen är väl att det är svårt att hitta parkeringsplats och då blir det att man väljer att åka till Knalleland istället, vilket resulterar i att centrum dör ut mer och mer. Fördelen med bilfritt i centrum är att luften blir bättre, nu med om byggnaden av Pallashuset kanske det blir lite mer fart i centrum och jag tror att det kommer att bli ett rejält lyft.
I Strömqvistska huset låg även Bengtas Lunchkafé, ni som har minnen där ifrån eller har någon historia runt detta område maila mig gärna och berätta. Notera reklampelaren som står på torget, först när jag såg den trodde jag att det var en helt vanlig reklampelare men genom Facebookgruppen Gamla Borås lärde jag mig att det var en telefonkiosk innanför reklamen. Södra torget har gått igenom en ordentlig upprustning, det gamla taket där man stod och väntade på bussen är borta sedan länge och upplysningskiosken är också borta. Den stod ett tag vid bussgaragen men troligen har den hamnat på någon återvinningsstation och blivit kaffeved. Det hade varit trevligt om den hade fått varit kvar där på torget som ett minne.

PDF-fil