Skaraborgsvägen 23

Denna gång är vi på Skaraborgsvägen närmare bestämt nummer 23 och året är 1938. En klassisk mack som hette standard, bilden är ifrån 1938. Det är riktigt mysigt att se dessa gamla bilar, huset bredvid tillhörde AB Svensson & Hagbergs och skorstenen vi ser sticka upp över hustaket tillhörde Nordens Textilfabrik, där i dag City har sin affär denna fabriksbyggnad tillhör kvarter Grävlingen och byggdes år 1895 efter ritningar av Lars Kellman, totalt hade Nordens Textilfabrik 135 anställda, företaget grundades år 1895.
På senare tid blev namnet på denna mack Esso och jag tror att denna bensinmack fanns kvar ända in på 1980-talet men är inte säker på det. Sedan efter Esso fanns det et glasmästeri i byggnaden och sedan tror jag att den revs, är lite osäker på årtalet. Kommer ihåg när man var ung man sprang här nere varje dag och fråga efter klistermärken, det fanns ju en hel del bensinmackar på 1970-talet och alla dessa var bemannade på den tiden. På denna tid var det inte farligt för en 10 åring att cykla på Skaraborgsvägen, i dagens trafik skulle jag inte våga släppa ut en 10-årig på cykel här.
Lite synd att denna mack försvann den skulle man ha sparat och haft det som ett museum. Är det någon av mina läsare som vet när den revs? I dag finns det bara en tråkig parkeringsplats här. Fotografen har stått på Skaraborgsvägen med Herrljungabanan i ryggen. Till vänster utanför bilden ligger AB Wiskadahls fabrik med manufaktur och postorder, denna byggnad byggdes år 1919 och även här var det Lars Kellman som stod för ritningarna. Denna byggnad står fortfarande kvar och ser ut att var väl omhändertagen. Jag kommer ihåg att jag spelade bordtennis i denna byggnad, jag tror att det var på 4:e våning, jag var väl kanske 12-13 år då. Sedan har jag för mig att Televisionen låg i detta hus också men är osäker på det, vet i alla fall att dom hade sin verkstad på ena gaveln i alla fall.
Vill gärna höra era historier om dessa hus som jag har skrivit om och använda historierna på min hemsida som jag håller på att utforma och givetvis så är ni helt anonyma.

PDF-fil