Stora Brogatan

Detta är den fjärde tavlan jag fick som visar Stora Brogatan ifrån Sven Erikssonsgatan och i fonden ser vi Gustav Adolfskyrkan. Ganska mycket folk ute när denna bild fotograferades´. Till höger ser vi byggnaden som inhyste Molanders Kafé och den är byggd år 1869 och påbyggd och tillbyggd år 1926. Nedanför ligger Borås vackra biograf Röda Kvarn som är byggd år 1914 och invigdes den 14 oktober 1914 och blev byggnadsminne år 1998.
Intill kyrktornet så visar sig ett av tornen på Rådhuset vid Stora Torget. Till vänster ser vi en gammal lastbil, vet ej vad det är för märke eller årsmodell, sedan står det en klockstapel intill lastbilen och klockan visar 12.15. Nedanför har det funnits tidigare en telefonkiosk en så kallad pagod vet inte när den försvann. Nymanska gården fanns här på vänster sida och den byggnaden finns bevarad i Ramnaparken. Tur att man sparade något till eftervärlden så man kan se standarden hur man levde förr. Ska ta en dag och göra en tur till Ramnaparken och dokumentera husen invändigt och de bilderna kommer ut på bloggen sedan.
På den tiden som bilden föreställer, kan det vara på 1940-talet vågar inte säga säkert, Nu i dag är Stora Brogatan gågata ifrån Sven Erikssonsgatan och ända fram till Allégatan, det var väl i slutet av 1960-talet som det blev gågata. Sedan ser vi att Sven Erikssonsgatan är belagd med gatsten men i dag är det vanlig asfalt. Det hade varit mysigt att få se denna bild i färg, det ser ut som att vara en vacker sommardag, utanför Molanders står det en herre i kostym och hatt kanske att han har varit inne och fikat. Byggnaden som Molanders ligger i tycker jag är väldigt vacker med ett runt hörn och en halvrund balkong ovanför ingången, huset i dag är lika vackert.

PDF-fil