Stadsdelen Lugnet

I dag för ett år sedan gjorde jag mitt första blogginlägg om gamla Borås och det har hunnit bli 207 inlägg. Detta inlägg handlar om stadsdelen Lugnet, en typisk bakgård som fanns förr i tiden vet inte när bilden är fotograferad men skulle tro att det är någon gång på 1970-talet. Fotografen står på Berzeliigatan och är fotograferad mot Skolgatan.
Det ser väldigt dystert ut på bilden men det ljusa trähuset är vackert med sina finns fönsterbågar och taket med snickarglädje, Klassiska uthus på baksidan och dom kanske till och med innehåller utedass. Stadsdelen Lugnet har också genomgått ganska mycket rivningar på 1970-talet men det finns ganska så mycket gamla hus kvar här än. Bland annat finns det gamla Tingshuset kvar i korsningen Berzeliigatan – Sturegatan och mittemot det finns också ett Tingshus mellan 1894-1919 och det är väldigt vackert med sin vackra trappa upp mot entrén, sedan flyttade tingshuset rakt över gatan som är byggt 1888 och var Tingshus mellan 1920-1964.
Jag tycker det är synd att det har försvunnit så många gamla hus i Borås men en del hus förstår jag att dom revs. Men att de rev hela kvarter som t.ex. kv . Brage, Balder och Bele som blev kv. Balder hade man bevarat detta så hade vi fått vårt egna gamla stan och bevarat även kullerstensgatorna.
Även här efterlyser jag era bilder på husen och även interiören och rivningsbilder men framför allt er historia om hur det var att leva förr i tiden och om du har någon speciell historia så är det bara att maila mig, eller om du har några frågor. I går fick jag förmånen att få komma in i Handelsbankens gamla hus vid Stora Torget och fotografera, det var en underbar miljö att gå i. Kommer att göra ett blogginlägg till helgen om detta hus.
Är du intresserad av att se massor av bilder av det gamla Borås, gå då med i Facebookgruppen Gamla Borås.

PDF-fil