Stadsdelen som försvann Lidaholm

Fotografen har nog stått i korsningen med Elindalsgatan som tidigare gick tvärs över Gånghestervägen och slutade vid korsningen med nuvarande Åsbogatan. Längst till höger på bilden kan vi se gaveln på Erlabolagets fabrik. Detta är ett område som jag sällan var i när jag var liten grabb det var väl kanske när mona föräldrar åkte ut mot Gånghester men det var ju inget som jag la märke till. Vet tyvärr inte när bilden är fotograferad.
Så Österlånggatan gick ända från Järnvägsgatan och fram till Katrinedalsgatan enligt en karta från 1929. Det mesta försvann väl när man satsade att bygga den motorväg rakt igenom Borås och det förstår jag inte ännu i dag hur man kunde få en sådan korkad idé att lägga en motorväg på detta ställe. Det var många hus som försvann i detta motorvägsbygge.
Precis vinkeln av gatan mellan husen låg Filadelfiakyrkan man ser en liten skugga av huset mellan huset med skylten ”Kortvaruaffär och Tobak” och det andra huset. Filadelfiakyrkan var från början missionsförsamlingens kyrka, i samband med att församlingen flyttade över till den nybyggda Immanuelkyrkan på Sturegatan 1899 blev deras gamla Gudstjänstlokal en utpost som kallades för södra missionshuset. När pingströrelsen växte fram under det tidiga 1900-talet övertog den lokala Pingstförsamlingen södra missionshuset och där efter kallades för Filadelfia.
Tänker man efter vad nya vägar kan förstöra mycket av den gamla bebyggelsen, det är ju i alla fall våra förfäder som har byggt upp vårt samhälle. Jag var ute i torsdags i Rydboholm och fotade hela fabriksanläggningen och till min besvikelse så hade den gamla skorstenen rasat ihop på grund att Länsstyrelsen och Borås Kommun inte kunde bestämma sig hur man skulle bevara denna gamla skorsten så den fick helt enkelt förfalla, men som tur är finns den en liten del av den kvar. Var även nere i Svaneholm och fotade lite vid gamla gummifabriken den äldsta delen som är väldigt dålig. Jag tycker det är väldigt viktigt att man tar tillvara på gamla brukssamhällen och bevarar gamla fabriker.
Jag kommer att senare att blogga om Rydbolms fabriker det var denna fabrik som gjorde mig intresserad av historia. Jag ska bara få bilderna godkända av företaget Rydboholms Textil så jag inte avslöjar något med mina bilder.

PDF-fil