Stora Brogatan från Teknis 1890

Här har vi en gammal bild på Stora Brogatan som är fotograferat runt år 1890. Till höger har vi det kända konditoriet som hette Molanders och huset står fortfarande kvar lika vackert. Röda Kvarn finns ej ännu på sin plats vid Viskan men däremot Andersson & Ströms fina byggnad.
Här är Borås verkligen en småstad med tanke på alla hus är runt 2 våningar, jag tycker det är en fantastisk idyll att sitta och titta på och man ser hur lång Stora Brogatan är. Det har förändrats ganska mycket nu på 126 år både till det sämre och till det bättre. Det är inte så mycket människor ute på bilden utan några stycken som ser ut att stå och små prata med varandra.
Den gamla stenbron över Viskan är fortfarande kvar, den nya byggdes omkring 1903 och den gamla bron finns på en målning i Rådhuset. Det ser ut om hela gatan är stenbelagd och även trottoarerna, två vita ränder är dragna utmed trottoarerna. Det ser rent och snyggt ut på denna tid inga uteserveringar och inga skyltar som är i vägen.. Undra vad det är för någon typ av trumma eller vad det nu är vid höger sida av bron? Är det någon av mina läsare som vet vad detta är för något då får du gärna maila mig. Nyfiken som jag är så vill jag veta vad det är för något och är man inte nyfiken så får man inte reda på något.
Bilden är fotograferad ifrån Tekniska skolan som Sven Eriksson från Stämmemad grundade. Det var en stor man på sin tid, han grundade Sveriges första mekaniska bomullsspinneri och hade fabriker i Rydboholm, Viskafors och Rydal. Jag hade förmånen att få fota lite runt Rydboholms fabriker förra veckan och även Viskafors Gamla Gummifabrik och ska nu försöka att få komma till Viskafors gamla fabrik och få ta lite bilder. Som jag har skrivit tidigare så håller jag på att utöka min hemsida med mera sidor om Borås och även brukssamhällena utanför Borås. Så har du bilder av dessa fabriker och likaså så egna historier som du vill dela med dig så är det bara att höra av sig via mail. Jag tycker att det är viktigt att dokumentera för framtiden och framför allt är ju detta mitt största intresse med allt det gamla men det tror jag att ni redan vet.

PDF-fil