Stengärdsgatan Norrut

I gårdagens blogginlägg visade jag en bild på Stengärdsgatan söderut, denna dag tar vi en bild på samma gata fast norrut. Vet inte när bilden är fotograferad men jag skulle tro att det är på 1960-talet någon gång. Vilka mysiga hus låg på denna gata stora stenhus på höger sida i kvarteret Fjolner och små mysiga träkåkar i kvarter Frej på vänster sidan.
Efter det första lilla huset är det Lilla Brännerigatan som gick från Stora Kyrkogatan och upp till Kungsgatan men i dag så går Lilla Brännerigatan upp till Allégatan. Mysiga smala gator vi hade förr i staden, nedanför vi träden går Yxhammarsgatan. Denna delen av gatan vi ser på bilden finns inte i dag utan det det är polishuset är byggt mellan Sandgärdsgatan och Kungsgatan. Nog var det var detta vackrare än det tråkiga polishuset, jag tycker att det är synd att dessa små gator byggs över och till slut så försvinner gatorna helt och hållet. Även här så är gatan kullstensbelagd, det finns en liten del av Stengärdsgatan som fortfarande är belagd med kullersten och det är mellan Södra Kyrkogatan och Skolgatan men det är inte originalet utan kommunen har gjort detta på senare är och i mellan så har det säkert varit asfalt eller möjligtvis gatsten men jag tycker att är bra av kommunen att återskapa lite av den gamla historian fast dom är väldigt dåliga på det.
Det är likaså med en gammal avloppsränna som grävdes fram av Rune Ekre 1984 vid skolgatan i Kv Ceres och den är ifrån sent 1700-tal.
 

PDF-fil