Stengärdsgatan mot söder 1960-tal

Stengärdgatan sedd ifrån Tryckerigatan, kvarter Balder till höger och kvarter Bele till vänster. Bilden är fotograferad någon gång på 1960-talet. Vid de stora träden är den korsade Yxhammargatan, så Stengärdsgatan har blivit stympad med högskolebygget och polishuset. Stengärdsgatan gick ifrån Järnvägsgatan fram till Lilla Brogatan men nu går den bara mellan Stora Brogatan och Skolgatan. Tycker att det är en härlig idyll med blandning av trähus och stenhus och kullerstensgator, synd att dessa kvarter försvann lite mysigt med dessa tre kvarter mellan Allégatan, Järnvägsgatan, Kungsgatan och Yxhammargatan. Kvarterens namn var ifrån Kungsgatan Kv Brage sedan Kv Bele i mitten och sedan Kv Balder närmast Allégatan. Alla dessa tre kvarter blev ett kvarter med namnet Blader.
Jag kommer ihåg när dessa kvarter revs, hus grävmaskinerna härjade fritt bland husen och då tycke jag att det var roligt att se hur skopan grävde sig in i husen. Men hade det varit i dag så hade jag reagerat på annat vis, då hade jag protesterat högljutt och försökt att rädda dessa kvarteren. Det såg så tomt och öde ut när alla husen var borta endast en stor tomt grustomt. Kommer även ihåg hus lastbilarna körde i skytteltrafik från Balder och ut till en öppen yta intill Guttasjön innan Rydboholm där de tippade all sand.
Tänk om man hade sparat dessa tre kvarter och renoverat upp husen tänk vad vackert det hade varit med blandningen av trähus och stenhus även kullerstensgatorna. Du som läser denna blogg har du några minnen som du vill dela med dig får du gärna maila mig. Det är alltid intressant att få läsa andras historier och upplevelser. Har du bilder inne ifrån kvarteren, t.ex. på bakgårdar eller inne i huset så får du gärna maila mig.

PDF-fil