Stora Brogatan mot väster 1880-tal

Denna gång är fortfarande kvar på Stora Brogatan fast nu ser vi väster ut mot Teknis. Bilden ska vara fotograferad någon gång på 1880-talet och jag vet inte riktigt var fotografen har stått någonstans men han bör ha stått på Kungsgatan eller möjligtvis på Stengärdsgatan men jag tror på Kungsgatan. Vid träden ungefär mitt i bild går Allégatan och då på den tiden så gjorde den själv för sitt namn förr i tiden så hette gatan Brunnsgatan och fick sitt nuvarande namn år 1887.
Man ser hur brant backen är ner mot Teknis och kullerstensbelagda gator och gatorna kantade av 2-vånings hus av trä. Ganska så höga trappor in till husen. Jag tycker att det är en vacker idyll att se detta men det var nog inte så lätt att leva på denna tid. Tänk om man kunde få se denna bild i färg vore kul att få se färgerna på husen. Så med facit i hand så ser man att Stora Brogatan har förändrats en hel del, alla husen vi ser efter gatans kanter är borta i dag och ersatta med nyare hus. Det kanske är tur att gatan är asfalterad för det vore nog inte så kul att köra bil på dessa kullerstenar.
Undrar var all dessa kullerstenar tog vägen när dom togs bort, troligtvis så blev dom till fyllnadsmaterial till något. Är det någon av mina läsare som har egna bilder på husen efter Stora Brogatan och även egna historier så är ni välkomna att maila dessa till mig. Du som är ny läsare av bloggen gå gärna med i Facebookgruppen Gamla Borås där vi lägger ut bilder på gamla gator och hus sedan finns det en massa diskussioner om objekten i fråga. Sedan har jag en annan Facebookgrupp som heter Bevara Gamla Byggnader/Byggnadsvård i Borås, där lägger vi ut bilder på hus som behöver bevakas och bör sparas. Ni är hjärtligt välkomna in i dessa grupper

PDF-fil