Stora Torget med gamla Rådhuset 1903

Stora Torget Med Gamla Rådhuset 1903
En härlig vy av Stora Torget en bild som är fotograferad runt år 1903. Det är inte mycket som är sig likt här längre, endast två hus finns kvar och det är dom två bakom gamla rådhuset. Rådhuset revs när nya rådhuset byggde på andra sidan av torget. Bakom det gamla rådhuset låg det ett litet torg som kallades för Lilla Torget. Sedan när Nuvarande Handelsbankens hus byggdes 1913-1914 så byggdes huset där Lilla Torget låg.
Jag förstår inte hur man kan få riva ett sådant vackert hus som är till höger, jag har för mig att det kallades för Hantverkshuset och det var så vackert byggt med dessa vackra torn. Obelisken står där på torget den flyttades senare till sin nuvarande plats på Allégatan – Yxhammarsgatan.
Det är så här torget ska se ut med en massa marknadsbodar och torghandeln är i full gång. Jag har sett en film om torghandeln runt detta år kanske något år senare där August Magnusson finns med och säljer kött, det är ett företag som jag har jobbat på fast det heter numera Allmans och företaget grundades av August Magnusson år 1900, så det är ett anrikt företag som driva av 4:e generationen. Tycker att man kan återinföra torghandeln ordentligt på Torget igen, det finns lite handel nu men det är bara några stycken som står där och säljer. Jämför man med bilden här så är det ingenting, lite snabb räkning så är det ca 50 marknad vagnar.
Det var nog något speciellt med dessa marknadsdagar som fanns då på denna tid något som människorna såg fram emot att åka till. Numera känner man sig tvungen att behöva och åka handla. På den här tiden så handlande man och även umgicks man med andra som gjorde samma sak, så det var mycket med umgänge än var det är i dag.
Till slut allt var inte bättre förr, men mycket var bättre.

PDF-fil