Stora Torget, Lilla Torget och Södra Torget

En vy över Borås 3 torg som fanns på denna tid, vet inte när bilden är fotograferad men det är innan 1910 för då invigdes det nya Rådhuset. Bilden är fotograferad ifrån Carolikyrkans torn och till vänster ser vi Stora torget och till höger ser vi Lilla torget och på den platsen är Handelsbankens byggnad byggd på. Intill Viskan ser vi Södra Torget som även kallades för Trätorget.
Det är en underbar vy att titta på med alla dessa låga trähus och inslagen av stenhusen som började växa mer och mer. Skulle man ta en bild i samma position så är det inte så mycket som är sig likt så stadskärnan har förändrats radikalt. Det mesta är borta idag och det är synd att utplåna allt det gamla, staden såg mer levande ut med dessa härliga hus. Sedan kan man undra varför man rev det gamla Rådhuset om det var dåligt eller om att det bara skulle rivas för att ge plats för det nya bankhuset. Det kanske ni läsare kan tala om för mig och ni sitter på det svaret.
Enda fördelen med dagens bild av detta är att antalet fabriker har försvunnit ut från stadskärnan och därmed inga rykande skorstenar i innerstaden och det är ju en fördel. Men jag tycker att det var en stor skam att man revs Sandwalls och byggde upp ett tråkigt och trist betonghus där istället. Hade varit bättre att bevarat detta och renoverat upp det. Alfred Sandwall var en stor man i Borås och behållit fabriksbyggnaden som ett minne. Men det är bara vad mina tankar säger, det har försvunnit alldeles för mycket gamla byggnader i Borås.
I vänster bildkant ser vi Sparbankens hus en väldigt ståtlig byggnad som fortfarande som ganska så orörd och jag hoppas att den får stå kvar i många, många år till. Det är många byggnader som skulle ha fått stått kvar enligt min mening.

PDF-fil