Stora Torget och Torggatan 1973

En vacker vy på stora torget år 1973 de vackra husen som vi ser på bilden finns inte mer, tyvärr så försvann dessa och ersattes av ett nytt hus de inte alls lika charmigt. Det enda som har blivit bättre på torget i dag är ju att det finns lite med grönt i form av lite träd, det ser lite naket ut här på bilden.
Det som fortfarande är sig likt är muren och statyn av Kungen Gustav och tornet av kyrkan och även huset där Hennes & Mauritz finns, vet inte om dom finns kvar längre i huset. Det är som jag har sagt att de husen som stod är i Kv Herkules, Kv Jason och Kv Midas skulle ha renoverats istället och de hade kunnat byggas om till affärslokaler ändå. Nu har ju Handelsbanken flyttat från sina gamla lokaler och bankhuset står alldeles tomt där på torget. Man kan ju börja fundera vad som kommer att bli där nu och hur mycket man kommer att renovera sönder de gamla banklokalerna. Enligt vad jag har fått reda på så kommer man att renovera väldigt försiktigt och det hoppas jag verkligen. Dom lokalerna där bankkontoret var skulle passa perfekt till ett konstgalleri eller något liknande.
Sedan får vi hoppas att fastighetsbolaget inte ändrar något med fasaden för det passar så bra in med Rådhuset på andra sidan torget. Jag har suttit många gånger och funderat hur många hus i Borås som har rivits mellan 1960-1970, det måste vara ofantligt många hus hela gamla Norrby försvann sedan runt torget och även Kv Balder som hela kvarteret kallas för nu. Området som har förändrats mest är väl Norrby en massa nya hyreshus och en stor genomfartsled. Även en massa fabriksbyggnader har försvunnit ifrån Borås och jag är verkligen glad att man renoverade Konstsilkes gamla fabriksbyggnad, det borde man ha gjort med flera.

PDF-fil