Gustav Adolfskyrkan och Bäckäng

Gustav Adolfs Kyrkan och Bäckäng
Denna gång är vi uppe vi Gustav Adolf kyrkan vid Bäckäng. En helt underbar idyll med kyrktornet spirar i luften och det lilla vackra trähuset med uthus. Det fanns gott om stora mysiga träd runt bostäderna förr i tiden. Jag vet inte när denna bild kan vara fotograferad men i alla fall på 1900-talet för Gustav Adolfskyrkan byggdes mellan åren 1903-1906 och är byggd i nygotisk stil.
Lite historia om kyrkan, på 1880-talet började Caroli kyrka att bli för liten för stadens växande invånare. Tanken fanns att ersätta Caroli kyrkan helt och hållet men man beslutade sig för att bygga en helt ny kyrka. I slutet av år 1896 tillsatte kyrkostämman en kommitté med prosten Enander som ordförande som skulle utreda frågan och komma med förslag. Åtta olika platser för kyrkobygget undersöktes innan man beslutade för den plats kyrkan står i dag på landeriet Lugnets mark. Stadsfullmäktige beslutade den 22 juni 1897 att kostnadsfritt upplåta mark för den nya kyrkan.
Kyrkan är en mycket vacker byggnad, jag själv är döpt i den och har varit där på många skolavslutningar. Jag är ute ofta och fotograferar vårt läns kyrkor eftersom jag tycker det är en mycket vacker byggnadskonst. Det är liksom ingen kyrka som är lik den andra, det finns så många olika utförande av byggnaderna. Som jag har skrivit innan så var jag uppe i tornet på Caroli kyrkan och kommer att försöka att få komma upp i tornet på Gustav Adolfs Kyrkan och fotografera tornet och dess kyrkklockor och även interiören i kyrkan.
Sedan ombyggnaden runt kyrkan tycker jag är bara positivt och att platsen döptes till P. A Halls Terrass passar bra ihop med kyrkan, stora lummiga träd runt kyrkan skulle nästan tro att det är samma träd som finns kvar i dag som finns med på bilden. Någon som vet när dessa hus på bilden revs? Maila mig gärna. Kanske någon av mina läsare kanske kan säga när bilden är fotograferad och lika så när de rev dessa hus som finns på bilden.

PDF-fil