Österlånggatan från Södra Torget

En vacker idyll av Torggatan – Österlånggatan, till vänster Göteborgsbanken och Nykterhets-Cafeet till höger. Tyvärr så är båda husen borta i dag. Huset till vänster byggdes år 1900 och tillbyggd och moderniserad 1939 och 1940, i huset fanns bl.a Göteborgs Handelsbank och Apoteket Kronan. Ett vackert hus med fina rundade skyltfönster och en massa utsmyckningar, det är inga hus som man ser i dag så byggs på denna viset. När huset till höger försvann vet jag inte men dagens byggnad som står där byggdes 1937-1938 så jag skulle tro att det revs strax innan.
Tyvärr vet jag inte när bilden är fotograferad men skulle tro i början av 1900-talet. Förstår inte hur man kunde riva ett sådant vackert hus och ersätta med nuvarande Midashuset. Tänk så vilket vackert komplement till Stora Torget det hade varit att låta hela kvarter Jason och Midas. Vet inte om Rådhuset är byggt vid detta fototillfälle, man skulle nästan kunna tor att fotografen har stått vid Rådhuset trappa. En konstapel är ute och patrullerar på gatan det är ingen vanlig syn man ser längre. Nu för tiden måste man ha mycket tur för att kunna att se en polis patrullerande på gatan.
Undra om det kan vara en söndagseftermiddag som bilden är fotograferad eftersom personerna ser väldigt välklädda ut. Borta vid träden finns Carolikyrkan och till höger har vi Hötorget. Gatorna är belagda med gatsten. Till mina läsare vet ni när huset med Nykterhets-Cafeét revs får ni gärna maila mig det. Det är alltid roligt att veta vilket år som byggnaderna försvann, som ni vet så håller jag på att dokumentera mycket om byggnaderna som försvann. Ni som vill se ännu mer bilder på Gamla Borås gå då med i Facebookgruppen Gamla Borås.

PDF-fil