Sven Eriksonsgatan med varmbadhuset

Sven Eriksonsgatan Med Varmbadhuset
Varmbadhuset som låg på Sven Erikssonsgatan i Stadsparken ungefär där bron går över Viskan, Lilla Brogatan – Sven Erikssonsgatan. Tycker huset ser väldigt vackert ut och på den tiden byggde man hus med torn i hörnen av husen. Varmbadhuset öppnades 1898 och revs 1960, alltså ”bara” 62 år gammalt hus. Byggnaden ritades av Valfrid Karlsson som var lärare vid Tekniska skolan. Första klassens hade en damavdelning som innehöll 3 badrum med porslin och duschar och herravdelningen hade 6 badrum. Andra klassen hade 2 damrum och 4 herrum med ek-kar, finsk bastu och en simbassäng. Efter nedläggningen av varmbadhuset 1939 såldes anläggningen till Borås Stad och det var samma år som det ”nya” badhuset stod klart på Järnvägsgatan. Därefter användes byggnaden till hittegodsmagasin för cyklar. 8 år efter att man hade rivit varmbadhuset så byggdes bron över Viskan vid Lilla Brogatan. En föregångare till detta varmbadhus fanns tidigare vid korsningen Lilla Tvärgatan – Yxhammarsgatan och det stängdes år 1900.
Det huset hade passat bra där i Stadsparken, tycker att man bör bevara något gammalt i parken som det en gång såg ut. Den gamla teatern försvann liksom Kilens färgeri, Sundbecks Färgeri och mycket annat. Nu bygger man en surströmmingsburk på den heliga plats som teatern låg på, det hade varit bättre att resa något slags minnesmärke eller minnessten där teatern stod. Eller så kan man flytta den gamla teaterns från Lillputtland i Hudene som är en exakt kopia av teatern förutom att den är i en mindre skala. Man skulle även kunna ställa upp en staty som symboliserar något med teater eller en staty av C.G Rydin som var den mest kända innan den gamla teatern byggdes. Jag tycker att man har förstört Stadsparken mycket jag vet hur vackert det var under min uppväxttid och det är tur i alla fall att båda gamla broarna finns kvar och att man har sparat grunden av Wiskabergs fabriker som är väldigt vacker på sommaren med alla dessa blommor i gluggarna.
Längre bort på gatan ser vi Alphyddan som fortfarande står kvar och den byggdes år 1895 och är ett exempel på en villa för stadens ledande befolkning. Mitt emot Alphyddan fanns Pomps kulle i Stadsparken och där fanns ett lusthus som färgerifabrikören Johan Peter Pomp född 1795 och död 1849. Han hade ett färgeri på nuvarande Södra torget.

PDF-fil