Sven Eriksonsgymnasiet

En flygbild över Sven Erikssongymnasiet, bilden är fotograferad under 1920-talet. Mitt i bildens nederkant låg Lottas plan och centralstationen ligger utanför bilden. Det är inte så mycket som är sig likt på denna bild, skolan är är utbyggd samt nya byggnader. Byggnaden till vänster är Fabrikör Axel Bergengrens villa med adress Sven Eriksonsplatsen 10 och är uppförd år 1888. När huset revs det vet jag inte men det var säkert långt före min tid i alla fall. Man ser även Varmbadhuset som jag bloggade om sist och lika så Alphyddan. Molanders konditori ser man också intill badhuset. Sedan ser vi två tennisbanor som två vita fläckar nästan mitt i bild. Är det någon av mina läsare som ver när dessa tennisbanor försvann?
Husen till höger i bild är Brodalsgatan 1 – Teknologgatan 2 uppförd år 1905 och arkitekten hette Lars Kellman. Huset bestod av 3 våningar med vind, detta hus kommer jag ihåg och även när man rev detta hus och huset vägg i vägg är före detta mödravårdshemmet som frälsningsarmén drev. Tyvärr så är bara dessa hus borta i dag och ersätt med i mitt tycke Borås fulaste hus. Men det finns många som tycker det är snyggt så det är väl tur att smaken är olika.
Längre upp i bilden ser vi spårgatan med Eisermans fabriker, synd att man inte fick uppleva Spårgatan som alla pratar som nu är ersatt med en stadsmotorväg. Det är mycket som har försvunnit från denna bild, gator som har byggts om och träd som är borta. Sven Eriksonsskolan har förändrats ganska så mycket och nog var det vackrare förr i alla fall. Skolans grundare heter Sven Erikson och han var son till hemmansägare och förläggaren Erik Andersson och Kerstin Andersdotter mer känd som mor Kerstin. Under 1830-talet organiserade han ett tusentals väverskor runt om i Marks härad och sedan sålde han färdigvarorna i Borås och Göteborg. I Rydboholm upprättade han tillsammas med grosshandlaren J. Francke och köpmannan J. C. Bäfverman år 1834 Rydboholms Konstväfveribolag som 1847 blev Rydboholms väfverifabrik som var Sveriges första mekaniska bomullsväveri. Han inrättade även ett mekaniskt bomullsspinneri i Rydal år 1853 och år 1848 köpte han Viskafors bruk och 1854 en fabrik i Viskafors. Vid sin död var han väldigt förmögen han efterlämnade sig närmare 2 miljoner riksdaler. Som jag skrev vid ett tidigare inlägg att jag skulle göra ett lite längre inlägg om Rydboholmsbolaget, jag var och fotade fabrikerna i Rydholm nu i våras och har nu fått klartecken att använda bilderna. Så du som läser denna blogg så efterlyser jag historier från Rydboholmsbolaget och framför allt bilder över Rydboholm då jag kommer att bygga en hemsida och lägga ut, så har du bilder så är det bara att maila mig.

PDF-fil