Pagoden återigen

I tisdags samlades vi några stycken vid Pagoden i Ramnaparken och väntade på BT som skulle göra ett reportage om renoveringen av kiosken. Vi är ett antal människor som är väldigt missnöjda med Borås Stads renovering av kiosken. Den ser väldigt fin ut på håll men skenet bedrar, taket ser ju inte klokt ut att man bara kan tänka sig att sätta på vanlig takplåt när det ska vara ett tak av zink fjällformat. När man ska renovera en sådan här gammal sak som är över 100 år och kan vara en av Sveriges äldsta Pagod, då brukar man dokumentera varje detalj så man har något att luta sig tillbaka på. Men icke man river isär hela kiosken och man är inte försiktig utan man använde säkert stora kofötter och handslägga.
När man renoverar en kulturskatt som denna kiosk så tar man på sig sina vita handskar och byter ut endast de dåliga delarna. Rundningen vid dekalen ”rikstelefon överensstämmer inte med taket samt att taket sitter för högt upp. Jämför gärna bilden nedan på hur den såg ut före och efter renoveringen.

Det enda som är rätt på kiosken är färgerna och ”dekalerna” på fönstren. Den så kallade skorstenen på taket saknas på denna renoverade kiosk som jag tycker är en dålig kopia. Sedan plankorna på golvet ska det vara ekplankor men det verkar som man väljer ett billigare alternativ i stället. Det fattas en del dropplister på kiosken, sedan har man kommit på att att man kan skruva ihop kiosken med torxskruv i stället för äldre spårskruv som det ska vara, jag menar lite mera känsla får man allt ha när man hanterar en gammal kulturskatt.
Nu har det blivit att kiosken har blivit en kopia av originalet, ja till och med en dålig kopia. Nä Borås stad gör om gör rätt, att man inte tog hjälp av Folke Ackerman som är expert på dessa typer av telefonkiosker. Helena Persson är eldsjälen bakom att kiosken skulle renoveras och har även tipsat de ansvariga på Borås stad om Folke plus att man har fått en massa tips men dessa tar man inte vara på utan de gör det på sitt sätt.
Vi har mailat Borås stad flera gånger och fick till slut svar men fick ett annat namn som tog över hans post. Då mailade vi Anton Spetz som blev ansvarig av Pagoden och skrev vad vi tyckte om kiosken. Vi fick svar av honom och som han då svarade att vi skulle skriva synpunkter och vad man skulle göra med kiosken. Men ingen av oss har fått svar på mailen som vi skrev till Anton och det tycker jag är lite dåligt när man ber om synpunkter och vad som behövs göras och så får man inget svar överhuvudtaget. Sedan som Spetz svarar Borås Tidning att om man låter något stå och förfalla så rasar det snart ihop. Borås Stad har sedan 1984 varit ansvariga för underhållet för Pagoden, men har man gjort något underhåll på kiosken, nej inte ett enda underhåll har utförts snacka om att kasta sten i glashus. Men man gör som vanligt att man låter det förfalla så man till slut kan riva det istället.
Jag blev väldigt förvånad att man överhuvudtaget ställde ut kiosken, det hade varit bättre att ställa den inne i stadshuset så då kunde man se sitt misslyckande varje dag.
Är du intresserad av att läsa mera om Pagoden, gå gärna med i Facebookgruppen Telefonkiosken. Läs gärna hela artikeln på Borås Tidning och det finns även ett videoklipp när BT intervjuar Anders Johansson som också är en krigare för denna lilla kulturskatt eller snarare före detta kulturskatt ska man nog säga. År 1983 begick ju ett kulturmord i Borås när den gamla teatern revs och nu har ytterligare ett kulturmord begåtts.
De som var med på träffen med BT var Helena Persson, Bill Ericsson, Anders Johansson, Ingrid Stadelmann och jag själv Glenn Murberg, även Lasse Flyckt var med en stund. Vi tackar Emil och Anton från Borås Tidning att de hade tid att komma.

PDF-fil