Söderbro 1890-tal

Söderbro 1890-Talet
Sven Eriksonsgatan ser vi mitt i bild och stadsparken till vänster, det är inte mycket som är sig likt i dag. Stadsparken anlades år 1899, apotekare Lind motionerade i stadsfullmäktige att man skulle anlägga en parkplantering mellan kyrkogårdsmuren och Svanegatan nuvarande Sven Eriksonsgatan. Det område som nu skulle bli park var tidigare uppdelat i små lotter, det fanns några lotter som användes som kålgård och oftast hade små lusthus till. Det mest kända lusthuset var Pompes som sägs redan har funnit år 1827 och låg på Mariekulle och det ägdes av färgerifabrikör J. P Pomp som använde det som ett sommarställe och övertog sedan av Carl Björk som ägde större delen av av den nuvarande stadsparken.
År 1900 utökades parken med Mariekulle och i samband med det var man tvungen att riva Pompes lusthus men man behöll de gamla terrassmurarna. Man byggdes också den stora terrasstrappan som i dag leder upp till golfbanan. Under Mariekulle finns ett bergrum som man använde som skyddsrum och även som ett ostlager. År 1911 byggdes det ett växthus i parken detta revs 1938 när sista etappen av stadsparken byggdes ut.
Denna del av Borås har förändrats kraftigt, Sven Eriksonsgatan är mycket bredare och Stadsmotorvägen drog sedan fram här, skulle man ta en bild i dagens läge så finns det inget som är sig likt. Det fanns gott om industrier vid och i stadsparken och Borås var en växande stad på denna tid. Bilden är från 1890-talet.

PDF-fil