Sköljbrygga vid färgeriet Kilen

En gammal bild från 1880-talet över Viskan, Södra Torget till höger och Stadsparken till vänster. Det var på den tiden det fanns industrier i parken. Till vänster ser vi en sköljbrygga vid Lundbergs Färgeri som 1910 blev fabriken Kilen och det är två damer på bryggan och sköljer. Viskan är stensatt vid sidorna men inte lika snygga stenar som finns där i dag. Södra Torget till höger som jag skrev i det förra inlägget att det fungerade som ett marknadstorg och hästparkering. Parkspången finns inte kvar i dag utan ersatt med en nyare variant. Huset bortanför bron tillhörde Dr Charles och hans dotter Ada Damm och den byggnaden genomgick en ordentlig renovering i slutet av 1920-talet där man byggde på en våning och plus att huset fick en våning till underifrån. Det är helt fantastisk att man kunde göra detta vid denna tid, jag kommer att göra ett blogginlägg om denna renovering lite längre fram.
Undra om dessa damer som är vid sköljbryggan och det är pigor till Wilhelmina Sundbeck som bodde i villan som låg inne i Stadsparken, den byggdes på 1870-talet och huset revs 1972. Detta hus har jag inget minne av alls men det klart var bara 8 år när det revs och då var man ju inte intresserad av historia. Undra hur det var att tvätta kläder i Viskan när fabrikerna släppte ut sitt avfall i Viskan, det kanske till och med blev att kläder blev både blå och röda. Jag har ett minne när jag var med min mamma nere i stan vid Nybron och såg ut Viskan var alldeles röd vid dåvarande Linds Färgeri och jag tyckte att det var roligt att se detta men tänker man efter så förstår man varför det har varit fiskdöd i Viskan och det är tur att Viskan håller på att återhämta sig.
Som man alltid brukar säga att det var bättre förr många gånger var det bättre men många gånger har vi det bättre i dag. Bättre hjälpmedel till det mesta men det är väl just detta med biltrafiken i centrum som ökar hela tiden och alla utsläpp som blir, så jag förstår att man stänger av fler och fler gator för biltrafik och det tycker jag är bra men det är inte bra för handeln i centrum, eftersom i dag vill vi ta bilen dit vi ska och allra helst vill vi parkera precis utanför affären.

PDF-fil