Södra Strandgatan 1960

Denna gång är vi på Södra Strandgatan vid Dalsjöforsmöbler som låg i detta lilla trähuset och huset bortanför fanns Bosse Lidéns Piano och huset till höger finns Torins foto som fortfarande finns kvar i dag vid samma ställe. Bilden är fotograferad någon gång under 1960-talet. När dessa två trähus revs det vet jag inte, men du som läser min blogg kanske vet när husen försvann skicka gärna ett mail till mig.
Nu är det två större hus som står på denna plats men ingången i huset som är längst till höger är fortfarande den samma och det större huset som är byggt där Dalsjöfors möbler fanns innan är det huset som man har målat Alfred Nobel på. Byggnaden som vi ser mitt i bild är byggd omkring 1827 i 1 våning med vindsvåning och delvis källare och det har funnits bl.a Franssons Skomagasin, Björck och Roos Blomsteraffär, Kafé Norden och Karl Dahlbergs herr- och damfrisering. Denna byggnad hade tre adresser, Smedgatan, Lilla Kyrkogatan och Österlånggatan.
Huset bakom Chevan är byggt omkring 1840 och innehöll 2 våningar och vindsvåning, det fanns 2 lägenheter, 8 rum, 2 kök och affärslokaler. Möbelmagasinet låg här som sålda möbler, möbeltyger, sängkläder och mattor. Det är synd att alla gamla hus försvinner men jag försdtår samtidigt att man måste ta bort det gamla och ersätta med nyare hus. Men kan man inte bygga de nyare husen i gammal stil och att de passar ihop med omgivningen. Men jag förstår att man river enstaka hus och bygger nytt men måste man riva flera kvarter samtidigt, tänker då närmast kv Jason, kv Midas, kv Herkules samt hela dessa kvarter där nu Högskolan ligger de kvarteren hette Balder, Bele och Brage sedan heter dessa 3 kvarter enbart Balder. Du som är väldigt intresserad av gamla Borås gå gärna med i Facebookgruppen Gamla Borås där finns en massa gamla bilder och en massa diskussioner om det gamla.

PDF-fil