Södra Torget 1932

En flygbild över Södra torget, bilden är fotograferad runt 1932. Ett busstorg utan bussar vad det såg idylliskt ut på den tiden. Mycket av bebyggelsen finns fortfarande kvar i dag. Till vänster ser vi byggnaden som Strömqvists järnhandel låg, ungefär mitt i bild ligger Utfalska gården eller Hemgården som den i dag heter. Mitt emot Utfalska gården har inte huset för Sagabiografen byggts ännu. Sedan har vi Flamenska Gården som också finns kvar i dag och längst ner i bilden till höger ser vi delar av Sandwalls Ångbryggeri.
Det är ganska mycket som har ändrats ett antal byggnader har rivits och ersatts med andra. Det är kul att se Södra torget som en marknadsplats, förr i tiden kallades torget för Trätorget och där sålde man en massa träsaker skulle jag kunna tänka mig och att det fungerade som en parkering för hästarna. Ta och flytta bort bussarna från torget och återinför handeln på torget igen, det skulle göra centrum mer levande. Nu när dom ändå bygger om resecentrum så kan dom bygga om ännu mer så alla bussar från Södra torget går plats där också.
På tal om ombyggnader så genomgår Västerlånggatan en rejäl upprustning där man bland annat ska anlägga en vattenkanal. Jag förstår inte varför man ska ha en så kallad ”pisseränna” i centrum. Använd dom pengarna till något annat i stället, man skulle kunna ta dessa pengar till att renovera Marbostugan i Ramnaparken som taket har rasat in och det tycker jag är viktigare att man rustar upp den stugan än att man lägger pengarna på denna kanal. Det är viktigt att behålla våran kulturhistoria och hus men det finns säkert många vill ha denna ”pisseränna” i centrum, men det är ju bara min åsikt det finns säkert dom som välkomnar detta. Sedan hoppas jag verkligen att man återplanterar dessa träd som man har sågat ner i centrum. Träden är viktiga för vår stadsbild och dessutom är det vackert med träd.

PDF-fil