Obelisken

Ett välkänt monument i Borås stad, obelisken mera känd som tandpetaren. Den stod på Stora Torget från början innan den flyttades hit till Yxhammarsgatan. Obelisken är ett minne sedan Carls XIV Johans besök i Borås år 1821. Man har hört talas om att denna sten skulle ha glidit ner i diket i Långestensbacken men det finns inga bekräftade uppgifter på att detta är sant. Det tog 38 år innan detta minnesmärke kom på plats fast då på Stora Torget men den flyttades till Korningen Yxhammarsgatan – Allégatan 1941 för att ge plats åt springbrunnen.
Jag tycker att tandpetaren pryder sin plats där den står i dag, det är ju i alla fall det minnesmärke. Husen i bakgrunden är rivna i början av 1970-talet och fick ge plats åt Hotell Plaza. Jag har ett svagt minne om att det fanns en större kiosk bakom tandpetaren och även en taxistation där bakom men mitt minne kan svikta. En härlig allé bakom minnesmärket, det finns träd där i dag också fast lite mindre. Jag saknar dessa små kiosker som fanns på denna tid det var både glass- och korvkiosker. Det är den vy som har ändrats radikalt, små hus ersatt med större, lite synd tycker jag men utvecklingen måste gå framåt som man säger. Jag är ju den personen som tycker om allt det gamla och alla är vi inte likadana och det är väl tur det. Bilden är fotograferad runt år 1949
Jag måste berömma alla er läsare av min blogg, för många mail med en massa historier och även en massa bilder skickas till mig via mail och även via post. Det uppskattas väldigt mycket och att skriva bloggen blir bara roligare och roligare, samt att jag lär mig mer och mer om det gamla Borås.

PDF-fil