Torggatan 1962

Torggatan- Västerlånggatan år 1962, en tidsepok som är förbi allt som vi ser på bilden är borta sedan i slutet av 1960- och i början av 1970-talet, ja förutom Carolikyrkan. Huset som vi ser mitt i bild är byggt 1899 och ombyggt 1934. Butiker som har funnit i byggnaden är bl.a C.A Hedboms Strå- och filthattfabrik, och Johanssons Foto. Här på bilden ser vi ligger Hedboms fortfarande kvar, även Johanssons foto sedan vad som ligger mitt i byggnaden har jag lite svårt att tyda på bilden, kan det kanske stå ”Strumpan” men jag ska låta det vara osagt. Nästa affär är Wikanders Ur och Wikanders optik. Wikanders ligger fortfarande kvar på samma plats fast i en nyare byggnad. Wikanders optik grundades av Charles Wikander vet tyvärr inte året kanske kan vara samma år som Charles grundade Wikanders uraffär 1884 men ska låta det vara osagt.
Huset längst till höger byggdes år 1888 av slaktare J.P Pettersson. Butiker som fanns i huset var bl.a Finmekano finmekanisk verkstad, EBE´s foto atelje för passkort- och korkortsfoto, Borås Syfabrik och Nya Bilskolan m.m. Huset kallades för hantverkshuset. Till höger längst ner på bilden fast utanför bilden ligger Handelsbanken. Jag gillar dessa små hus och dessa härliga takfönster, sitter här och funderar om Johanssons Foto sedan låg på Västerlånggatan mittemot Anestens. Vet ju inte säkert med jag har för mig att jag har varit där inne och framkallat bilder.
Vår stadskärna har förändrats rejält under 1970-talet det är väl till det bättre med de nya husen tycker jag ser så känslokalla ut mot de gamla. Dessa vita räcken ser man inte längre i gathörnen och på denna tid kunde man köra på torggatan och även runt hela torget. Raggarstretan som man kallade det för förr.

PDF-fil