Torghandel

Två gubbar står nog och diskuterar priserna på kålhuvudena. Det var inte så noga på den tiden hur livsmedel hanterades som det är i dag, men jag tror inte att det smakade sämre för det. Man ser hur stora berg av kålhuvuden som ligger direkt på backen. Jag tror till och med att det är torghandel på Lilla torget som låg bakom gamla Rådhuset, på den plast som Svenska Handelsbankens hus ligger på i dag. Så fotografen har gamla Rådhuset i ryggen.
Byggnaden rakt frän tillhörde Borås Enskilda bank och byggdes år 1894 och tillbyggd år 1915 och arkitekten heter Lars Kellman som är pappa till många hus i Borås. Följande butiker har funnits i byggnaden, Biograf Fenix, AB Continentals herrkläder och Borås Enskilda Bank. Byggnaden finns fortfarande kvar fast väldigt ombyggt i gatuplan med större skyltfönster.
Byggnaden till höger om Borås Enskilda Bank uppfördes år 1910, själva huvudbyggnaden i sten och flygelbyggnaden i trä, även här är Lars Kellman arkitekten. Följande butiker har funnits i byggnaden, A. W Lindgrens Möbler mattor och gardiner, Carmén & Johansson herrkläder, Standardmagasinet damkonfektion och G. Stöckel pälsvaruaffär. Huset ser väl i stort sett likadant ut nu förutom en del små förändringar.
Det lilla trähuset i höger bildkant gjorde jag ett blogg inlägg i går. Lite svårt att säga när bilden är fotograferad med jag skulle tro någon gång mellan 1910 och 1914. Handelsbankens byggnad byggdes mellan åren 1914 och 1915. Här ser man också att Lilla torget var belagt med kullersten. Det måste har varit fruktansvärt jobbigt att gå på lätta att stuka fötterna eller att snubbla på stenarna. Men samtidigt tycker jag det ser lite mysigt och charmigt ut med denna stenbeläggning. Borås Stad har ju återskapat en del av Stengärdgatan med just kullersten, mellan Södra Kyrkogatan och Skolgatan. Bra att man försöker att visa hur gatorna förr såg ut i Borås.

PDF-fil