Wahlstedtska villan intill Lottas plan

En vacker villa som tillhör en svunnen tid. Denna låg på Sven Eriksonsplatsen 10 och uppfördes 1888 av fabrikör Axel Bergengren och 1925 moderniserades villan. Ägare till villan var fru Elsa Ida Maria Wahlstedt född Bergengren år 1882 och gift med doktor Karl Wahlstedt född 1870. Villan kallades också för Karlsbergska villan och den ritades av Lektor Carl Magnell. Tyvärr så revs villan år 1950 vilken var synd tycker jag eftersom det var en annorlunda form på byggnaden.
Axel Bergengren född 1876 och död 1946 var en svensk industriman, Bergengren erhöll efter grundliga väveritekniska studier 1896 anställning hos sin fars firma Borås Wäfveri AB där han blev VD 1901. Han var under en lång både ordförande i Borås Stadsfullmäktige och Drätselkammare i Sveriges Textilförbund och Svenska bomullsföreningen. Han tillhörde även styrelserna för Sveriges industriförbund, ASEA, Svenska Handelsbanken och Fagersta bruk och i det sistnämnda företaget var han ordförande. Han gjorde sig känd som en framstående industriledare en skicklig förhandlare och initiativtagare till sociala välfärdsinrättningar i Borås. Men andra ord en stor man i Borås som gjorde att Borås Wäferi växte och växte men till slut blev det även stopp för detta företag.
Det var en byggnad som jag aldrig fick se med egna ögon men klart det är många byggnader som försvann innan jag såg dagens ljus. Jag försöker att läsa till mig och forska i Borås gamla historia även fast jag inte bor i Borås längre utan bor i Annelund men klart en gång Boråsare alltid Boråsare. Det var därför jag startade Facebookgruppen Gamla Borås för att jag vill veta mera om gamla Borås och det måste jag säga att det har jag fått. Är du också nyfiken på gamla bilder eller diskussioner om det gamla Borås. Gå med i gruppen tycker jag. Har du egna bilder på gamla byggnader i Borås och även rivningsbilder om vill låna ut dom till mig som vore jag väldigt tacksam. Det kan vara papperskort, diabilder eller negativ och bor du utanför Borås så kan jag komma och hämta eller om du vill skicka per post så står jag för alla kostnader. Det är bara att maila mig jag försöker att svara mailen så fort som jag kan.

PDF-fil