Åhaga Lokverkstad

En gammal bild över Åhaga lokverkstad, detta byggde man i ett plan år 1884 intill Kinds Härads järnväg och är en ganska stor byggnad. Den har ett så kallat Shedtak eller byggt som sågtänder som tillkom vid en tillbyggnad på 1920-talet med stora fönster längs låga väggar. Åhaga var en verkstad för underhåll av södergående järnväg. Så småningom började man reparera lok och vagnar, 1944 fanns det ca 130 personer anställda här men 1965 så lade man ner verksamheten. I över 30 år så stod hela byggnaden tom och lämnad åt sitt öde att förfalla men som tur var det någon som tyckte att man skulle bevara byggnaden och en renovering tog fart och den 13 juni 2002 invigdes det nya Åhaga.

Foto 20160622 Glenn Murberg
Jag var och fotograferade byggnaden i onsdags den 22 juni och jag måste säga att vilken fullträff man har gjort med att renovera den vackra byggnaden. Den är verkligen renoverad med känsla och att man till och med behöll skorstenen. Jag gick där och studerade hur vacker den är och alla dessa detaljer och runda fönster. Jag tycker om när man renoverar gamla fabriksbyggnader och använder dessa lokaler. Det är inte så mycket rivet av den gamla byggnaden utan man har försökt att ta till vara på det mesta.

Foto 20160622 Glenn Murberg
Sedan står ju det gamla ångloket inne i byggnaden det loket som stod i Nybroparken, det är en bra plats för loket tycker jag eftersom när det stod i Nybroparken så hade loket börjat rosta sönder och hade det stått kvar där i dag så hade det säkert varit vandaliserat. Det är lite synd att man inte har sparat vändskivan det hade varit ytterligare ett komplement till byggnaden att ha kvar den och plus lite järnvägsspår. Det är bra man använder befintliga byggnader som man gör här med Åhaga. Man kan använda byggnaden till så mycket som t.ex nu när Nelly har sitt där. Så jag bara göra tummen upp.
Sedan var jag i Hillared och fotograferade den gamla järnvägsstationen som bara står och förfaller det är synd att man låter husen bara stå, jag kommer att göra ett blogg inlägg om Hillareds station efter detta inlägg

PDF-fil