Bockasjön

En sjö som är försvunnen, den började fyllas igen år 1879 och slutfördes i början av 1950-talet. Den fylldes med sprängsten bland annat från Älvsborgskullen och troligtvis ifrån bergrummet Edvin på Bergsäter. Första utfyllnaden av sjön gjorde redan 1879 då Varberg – Borås järnväg bredde ut sig i ena hörnet av sjön. Transformatorstationen är byggd år 1907 och matades med en spänning på 33kV. Först från Häggårdanläggningen och från år 1926 från Trollhättans anläggning i Sjömarken och elverket flyttade in i berget år 1955, varefter syfabriken Valkyrian flyttade in i bygganden.
Byggnaden stod tom i ett antal år och var till och med rivningshotad men som tur så var det någon som tyckte att byggnaden var värd att räddas, en tumme upp för den människan. Jag tycker det är vacker byggnad.

Foto Glenn Murberg 20150713
Om man tittar noga på gaveln så ser man konturerna efter det lilla trähuset som stod på vänster sida om transformatorstationen. Det är inte mycket som är ändrat på byggnaden förutom den stora porten som har tillkommit på senare år.
Den gamla bilden är fotograferad runt 1920 och min bild är tagen cirka 95 år senare och byggnaden är stort sett den samma fast renoverad. Tänk vilket jobb det var att fylla igen sjön på den tiden, det gick åt många starka karlar och köra med häst och vagn till en början. Jag nämnde i början om bergrummet Edvin på Bergsäter, där är ett ställe som jag skulle vilja komma i och titta hur det ser ut men tyvärr så har man fyllt igen alla ingångar till bergrummet.

PDF-fil