Wesleykyrkan

Wesleykyrkan i Korsningen Sturegatan – Yxhammarsgatan
En rivningstomt med Wesleykyrkan mitt i bild som invigdes år 1902. Borås Metodistförsamling bildades år 1898 i Godtemplarhuset på Södra Kyrkogatan 41. När kyrkan stod klar 1902 flyttade församlingen hit. Kyrkan rymde då 300 personer och församlingen lämnade kyrkan 2009 då den också avkristnades. Församlingen håller nu till i Immanuelskyrkan på Sturegatan 45 en kyrka som tillhör Borås Missionsförsamling.
Kyrkan såldes och byggdes om invändigt till konsert och festlokal, vid invigningen 2010 ändrades namnet till Sinnenas hus. Jag tror jag har varit inne i byggnaden en gång när jag var liten och vad jag gjorde där då det vet jag faktiskt inte men jag tror att det var i samband med barnens timmar. Utöver kyrksalen fanns i samma plan en församlingsvåning. Bottenvåningen användes till barn- och ungdomsverksamhet, som söndagsskola och scouting. Under åren har restaurering av kyrksalen skett vid några tillfällen. Altartavlan som fortfarande finns kvar är målad av O. Kjellgren. 1961 utformades nya kyrkfönster i högbränt glas och blyinfattning av konstnärerna Ralph Bergholtz och Randi Fisher. Norra sidans fönster ger uttryck för trosbekännelsens ord och för skapelsen. Den södra sidan ger en skildring av den helige andes verk. Den nuvarande orgeln är byggd av Grönvalls orgelfabrik och orgel invigdes år 1951 och är fortfarande i bruk.
Huset som vi ser till vänster i bild finns fortfarande kvar och är i väldigt bra skick. Det finns några gamla hus kvar här på Lugnet. Fast på denna rivningstomten har man byggt äldreboendet Duvan jag kommer inte ihåg när huset byggdes. Det var många träkåkar som fick lämna plats åt nybygget. Om jag inte missminner mig så låg Lugnets motor här i ett av trähusen.
Efterlyser även bild av husen som stod här som äldreboendet ligger i dag, har du några liggades i en låda hör av dig med ett mail. Även rivning bilder är välkomna Är du intresserad av det gamla Borås gå då med i Faceboookgruppen Gamla Borås det finns det mycket bilder och en massa kommentarer till bilderna.

PDF-fil