Lokstallet vid Borås Övre

Denna bild var en av dom fösta bilder som jag lade in i Facebookgruppen Gamla Borås när jag startade den för snart 4 år sedan, tiden går fort när man har roligt. Bilden är troligen fotograferad runt år 1913. Lokstallarna vid Borås Övre har stått tomma och förfallit ett bra tag innan de fick sig en ordentlig renovering. Man blir så glad när man renoverar en gammal byggnad i samma stil som den en gång var byggd. Borås Tidning gjorde ett reportage med lite bilder efter ombyggnaden, klicka på denna länk då kommer du dit. Den är väl att läsa och är skriven av Inger Dahlin-Ros.
Järnvägen mellan Borås och Herrljunga invigdes den smalspåriga den 30 juni år 1863 av Karl XV, år 1898 blev järnvägen normalspårig. Detta var Borås första kontakt med omvärlden genom en järnvägsförbindelse. Man hade stor nytta av att få fram bomullen via järnväg till fabrikerna och gick snabbare än häst och vagn. Man byggde också ett rundstall i tegel norr om Borås Övre år 1863, 7 år senare byggdes det en verkstad bredvid lokstallet.
Jag har hela tiden varit rädd att en dag när man passerar att dom skulle vara jämnade med backen men tur var det någon som ville ta sig an dessa byggnader. Det var ju likadant som Åhaga lokstallar som jag bloggade on tidigare att man har gjort en varsam renovering. Lite synd att man inte kunde spara vändskivan, den hade passat bra där som ett kulturminne.
I tisdags den 5 juli åkte jag Magasinsgatan när jag var på väg till jobbet så tittade jag som hastigast till på lokstallarna vid Borås Nedre Station och till min stora besvikelse så har dessa tyvärr också börjat förfalla. Det gör så ont i själen att se detta när man ser hur de behandlar den gamla byggnaderna. Jag håller på att försöka ta reda på vem som äger dessa lokstallar och ska försöka att få tillstånd att fotografera dessa byggnader innan det är försent. Dessa lokstallar bör ju bevaras enligt min mening för de tillhör ju Borås historia. Det ser ju inte så bra ut för resenärerna som passerar där med tågen varje dag och se stallarna i detta skick. Det verkar vara en genomgående trend att låta byggnader förfalla utmed våra järnvägar, det har jag bloggat om tidigare. Det är ju likadant med bussgaragen vid Borås Övre där har man ju påbörjat en renovering men den verkar ha avstannat. Vet innan när man åkte på Skaraborgsvägen så såg man hur fönstren har igenspikade men i dag när jag åkte förbi såg att skivorna för fönstren var borta, de kan ju ha varit borta länge har ju inte åkt där på ett tag. Vi får hoppas att de kommer att slutföra renoveringen snart, så kommer hela Borås Övre att bli väldigt vackert. Du som läser bloggen och vet vem är ägare till lokstallarna vid Borås Central, skicka gärna ett mail så kan jag kontakta ägaren och göra en förfrågan om jag får komma dit och fotografera.

PDF-fil