Södra Torget 1970-tal

En vacker bild på Södra Torget eller busstorget som det kallas för i folkmun, eller trätorget som det kallades för längre tillbaka. Det fungerade bland annat som en parkeringsplats för häst och vagn och sedan sålde man träsaker som t.ex träskor. Denna bild är fotograferad någon gång på 1970-talet med de klassiska röd/grå stadsbussarna. Det långa taket mitt i bild där man stod och väntade på bussen, där har man stått en antal gånger och väntat på buss nummer 6 som gick upp till Engelbrektsgatan eller så fick man ta buss nummer 8 tror jag det var eller om det var nummer 11, minnet sviker mig lite nu men i alla fall den gick via Olofsholmsgatan, Sagagatan och sedan Folkungagatan och hade sin ändhållplats högst upp på Döbelnsgatan.
Synd att det tog bort den lilla trafikupplysningskiosken, tyckte den såg mysig ut och passade där på torget. Kommer ihåg när man gick dit och frågade när bussen till Norrmalm gick och det var knappt att man nådde upp. Den stod ett tag ute vid bussgaragen men är borta nu och troligen borta för evigt. Den kunde man ha bevarat och ställt upp på torget som ett minne. Det är lite kult över den lilla kiosken tycker jag.
Byggnaderna som vi ser på bilden finns alla dessa kvar och ser likadana ut i idag. Fast nu vill man börja bygga på flera våningar på Sagahuset, sitter och funderar huset det skulle kunna se ut. Skulle det bli verklighet av detta då får vi verkligen hoppas att de verkligen bygger i samma stil som övriga huset. Det är en härlig miljö på Södra Torget men Hemgården och Flameska gården och även gamla Strömqvist som ligger på vänster sida utanför bild alla dessa tre huset är byggda på 1800-talet och är välbevarade.
En härlig bild som speglar sig i Viskans vatten. Man har hört talas om att det har åkt i en och annan buss som har rullat ner i Viskan. Det var på den tiden som biltrafik var tillåten på torget men i dag är det bussarna som breder ut sig mer och mer. Jag kan förstå att man bygger ut för mer bussar vid Resecentrum och flyttar en del bussar från Södra torget. Det är väldigt trångt på busstorget när det är rusningstrafik och att det inte händer mer olyckor där än vad det gör. Men är det så många bussar som ankommer och avgår så måste man göra något åt situationen och flytta lite bussar för man måste börja tänka ännu mera på säkerheten för resenärerna.

PDF-fil