Viskan och Borås Wäfveri färgeri 1956

Två män i en roddbåt vid Borås Wäfveris färgeri på denna plats ligger nu Grand Hotell nu. Bilden är troligen fotograferad år 1956. Trodde först att det var saneringsarbete på gång men har fått reda på att det är nedläggning av kloakledning från Konstsilkes Fabriker. Men annars var det ju en vanlig syn att Viskan hade olika färger. När de var färdiga med sin färgning av tyget så dumpades processvattnet ut i Viskan bara, så Viskan kunde vara gul, röd, blå eller någon annan färg. Inte så konstig att fiskdöden var så stor i Viskans vatten.
Den 13 april 1964 har jag för mig att det var, då stora skorsten föll och år 1965 så rev man hela färgeriet, för då hade Borås Wäfveri byggt en helt ny anläggning ute på Ryda. Där ute på Ryda har man jobbat en gång i tiden och även varit med i deras egna tidning Bomull som nyanställd. Det vore kul om det finns någon av mina bloggläsare som kanske har det numret av Bomull. Jag vore tacksam om n ni kunde scanna in den artikeln och maila det till mig. Det vore roligt att se och läsa det klippet igen, kommer dock inte ihåg vilket är detta var men det måste ha varit på 1980-talet, eller om det är någon av er som vill lånat ut dessa tidningar.
Det var Casper Bäck som startade detta färgeri år 1833 och då låg det nära Västerbro, ca 15 år senare flyttade färgeriet en kort sträcka till den plats som bilden visar. Det blev ett av stadens största och Bäck blev snart den högst taxerande färgaren. Han dog år 1881 men rörelsen hade flera ägare innan Rickard Mullers färgeri tog över det år 1891. Borås Wäfveri köpte färgeriet på exekutiv auktion 1901. Det blev stora förändringar och ombyggnader och snart blev färgeriet det mest dominerande. Hela verksamheten flyttades till Ryda 1963 och platsen där färgeriet låg blev det Grand hotell som stod klart 1972.

PDF-fil