Wiskadals Fabrik

En flygbild över bland annat Wiskadals fabrik som byggdes år 1917-1919 av Pappersspinneriaktiebolaget Abies, som skulle flytta från Västervik till Borås. Företaget gick i konkurs innan produktionen kom igång och lokalerna användes av Linneindustri AB och 1933-1934 flyttade Wiskadals Fabrik in i byggnaden och blev där tills Ellos köpte företaget 1967.

Wiskadals Eldrivna Lastbil år 1940, på den tiden var det inte så noga med hur man lastsäkrar lasten utan det ser bara ut som att allt är uppslängt på flaket. Lite kul att det fanns eldriven lastbil redan på den här tiden.
Huset som finns längst till vänster i bild är så kallat stöphus och finns fortfarande kvar och är i väldigt fint skick. Skaraborgsvägen är sig lik som i dag och Viskan slingrar sig vackert mitt i bild. Längst ner på bilden ser vi en massa järnvägsspår och utanför bilden ligger de gamla lokstallarna, nu finns det bara ett järnvägsspår kvar. Lokstallarna har nyligen genomgått en rejäl renovering, dom har blivit väldigt fina nu, underhållet var väldigt eftersatt på byggnaden så man får vara tacksam att det finns människor som vill bevara de gamla.
Lika så med före detta Nordens Fabrik där City ligger i dag är också välbevarad och bra renoverat. Jag kommer ihåg om det var i början av 1980-talet eller om det rent av var i mitten av 1970-talet när infarten till City var längre ner mot centrum och man fick köra mellan två byggnader och City fanns i den vänstra byggnaden men jag kommer inte ihåg vad som fanns i den högra men i alla fall så byggde man över infarten och man valde att bygga den i samma stil som den gamla byggnaden och det tycker jag är jättebra.
Här ser man exempel hur man kan använda en ett gammalt färgeri till en stormarknad. Lite mera information om Wiskadal startades år 1926 av Erik Algot Claesson och Ferdinand Gustavsson och företaget expanderade snabbt och ombildades till aktiebolag 1934. Utöver de egentillverkade produkterna utökades sortimentet med tiden och kom att omfatta även kläder, hushållsartiklar, fritidsprodukter, verktyg, leksaker, cyklar m.m. Wiskadals sysselsatte som mest 170 personer och var ett av de företag som lade grunden till Borås som postorderstad.

PDF-fil