Vy från Carolikyrkans torn söderut 1961

Ännu en vacker vy från Carolikyrkans torn, troligen fotografera år 1961. Man ser nästan hela Stora Torget och ända bort mot Södra Torget. Men det är mycket som har ändrats som t.ex kvarter Jason, Midas och Herkules som är helt utplånade och numera heter dessa tre kvarter bara kvarter Midas.
Tempohuset är byggt och invigdes samma år som denna bild fotograferades. Mycket på torget är ändrat som t.ex nu är det mycket mera träd runt hela torget och att biltrafik är förbjuden runt torget, förr i tiden gick alltid ”raggarrundan” runt torget. Det lilla huset mitt emot Tempo finns inte kvar heller och det hörnet kallades för pengalösa hörnet och vad det innebär kommer det en lite förklaring nedan:
”Pengalösa hörnet är ett begrepp som förkommer på många håll i landet. Så även i Borås. Borås-hörnet har funnits enligt författaren Philip Josefsson i hörnet av Stora Brogatan och Österlånggatan. Hur platsen har fått sitt namn är svårt att med säkerhets säga. Enligt Josefsson brukade ”pengalösa” ungdomar samlas där i början av seklet och åtminstone framtill 30-talet. Många stod där i timmar med den förhoppningen att någon bekant skulle dyka upp och bjuda på ett bio- eller kondisbesök.”
Bredvid Tempo ligger Borås vackra Rådhus byggt år 1909 – 1910. Jag ska se om jag kan få tillträde att få komma in och fotografera inne i rådhuset, det finns en vacker väggmålning av den gamla stenbron vid Västerbro. Sedan är även tanken på att få komma upp i tornen och kunna fotografera över Borås. Mittemot Rådhuset finns gamla Handelsbanken som just står tomma. Byggnaden byggdes år 1915-1916 för Borås Enskilda Bank. Jag fick ju förmånen att få komma in i Handelsbankens lokaler och fotografera och det var en upplevelse, bara att få komma upp på tredje våning det var som att tiden hade stått stilla där. Om du vill läsa det blogginlägget kan du göra det här. Nu är det klart att en hyresgäst flyttar in och det blir fastighetsbolagets ägare som flyttar hela sitt kontor där. Jag hade hellre sett att man hade gjort något slags museum om gamla Borås eller t.ex någon form av konstgalleria för dessa lokaler är verkligen gjorda för det. Eller varför inte en saluhall. Nu får vi se om de gör en sparsam renovering av fastigheten som de säger att de ska göra.

PDF-fil